Előttünk az utódunk: avagy két járvány közt nyaral a magyar?

2020.08.31. 14:00

Ilyen volt a Dunaújvárosiak Római Katolikus vakációs gyermektábora Balatonakarattyán

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megszervezte a Dunaújvárosi Római Katolikus Plébánia a hittanos gyermekei számára a vakációs hittantáborát: ebben az évben a Magyar Honvédség Balatonakarattya és Balatonkenese között található Rekreációs Kiképzési és Konferencia Központjába, azaz „leánykori nevén” a Honvéd Üdülőbe. 

duol.hu

A dunaújvárosi római katolikus plébánia tájékoztatása szerint, a plébánia – „gyermekszórakoztató vállalatra” hasonlító – szervező csapata a járvány tetőpontján sem mondott le arról, hogy – ha a közegészségügyi helyzet lehetővé teszi – ezen a nyáron is egy tartalmas és feledhetetlen szünidei élményt készítsen elő annak a nem kevés számú hittanos gyermeknek, akik vállalni tudják, hogy nemcsak a fürdőruha állhat jól a Balaton partján, hanem a mindennapi szentmise is.

Játszótér a balatonakarattyai magaspartfalon

Volt érdeklődő még így is, nem is kevés: döntő részben városi általános iskolások, de volt, aki még épphogy befejezte az óvodai nagycsoportját, volt aki már a középiskoláját kezdte.

Tábori klíma: ha végre itt a nyár, és meleg az idő.

Augusztus közepén 33 fiatallal és 7 felnőtt kísérőtanárral együtt gördült ki a különbusz a Krisztus király főtemplom parkolójából végső célja felé: a Honvéd Üdülő balatonakarattyai központi faházához, a hittanosok 5 napra szóló szálláshelyéhez.

A felújítottság magas fokán álló szálláson rendezett, tiszta szobák, kényelmes, fából készült emeletes ágyak, higiénikus fürdőblokkok, padokkal és asztalokkal berendezett belső udvar várta az ifjakat, ahol a gyermektábor alakulat szabadidőben összejöhetett „alakulni”: beszélgetni, avagy társasjátékot űzni, felbátorodni életük első szerelmi vallomásához, vagy éppen túllépni életük első civakodásán.

Nyomom a gázt a körúton, estére vár a Balaton?

Az gyermektáborhoz csapatversenyre alkalmas nagy szabad tér járt a Balaton partján játszótérrel és tábortűzhöz tűzrakóhellyel. A saját balatoni csúszdával rendelkező üdülő strandjának szárazföldi részén trambulinok, ugrálóvárak, lengőteke, óriássakk és egyéb játékok várták a dunaújvárosiakat ameddig a szem ellát, a „magyar tenger” vizébe telepítve pedig vízibiciklik, falmászószerkezetek, akadálypályák.

Az üdülő komplexum területén naponta háromszori főétkezés mellett tartalmas úticsomagot, és szinte naponta kiadós fagyizást tudott előfizetni a plébánia.

Diákmise Balatonakarattyán

Nemcsak kenyérrel él az ember?

A plébánia gyermeknyaraltatási helyszínválasztásaiban döntő szempont, hogy van-e egy hely a közelben, ahol minden nap találkozhatnak a gyermekek Jézussal a szentmisében, a gyónásban, a szentáldozásban… A saját kápolnával rendelkező Honvéd Üdülő ezt is biztosítani tudta.

Szeleczky Csaba dunaújvárosi káplán atya személyében volt egy állandó és folyamatosan jelen lévő papja a gyermektábornak: lelki beszélgetésre, gyónásra, napi szentáldozásra, napindító és napzáró imádságra, napi szentmisére, heti szentségimádásra, esti kiscsoportos foglalkozásokra nyílt lehetőség a káplán atya és a kísérő tanárok segítségével.

Én a hegyre, te a völgybe:

Nemcsak a tó vizében kellett jó erőnlétet tanúsítaniuk a dunaújvárosiaknak: túranapokon csittényhegyi kirándulás, akarattyai magaspartfalak várták kápráztató balatoni kilátással a diákokat, a veszprémi barangolásokat pedig a Gizella királyné kilátón zárták.

Akinek ezután is maradt erő a lábában, az Pere Nikolett néptánc oktató segítségével gyakorolhatta a tánclépéseket.

Forrás: dunaújvárosi római katolikus plébánia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!