tippek

2020.09.09. 18:00

Hogyan védekezzünk a bűzt árasztó poloskák ellen?

A poloskák idén sem kímélik a kiskerteket, sőt, a lakásokba is bemerészkednek. Ezek a kártevők idegesítőek, és sokan undorodnak is azoktól, amellett tönkreteszik a kert növényeit.

Tóth B. Zsuzsa/VEOL

Világszerte körülbelül négy­ezer fajta poloska létezik, ezek közül nyolcszáz fajtát is­merünk eddig. Magyarországon csupán néhány faj van jelen, de időnként ennél sokkal többre gyanakodhatunk, amikor megszállják a kertet. A mezei poloskával rokonságot ápolnak ezek a rovarok, amelyek egyébként négy éve jelentek meg nálunk, viszont annál gyorsabban ismertek lettek. Sajnos ma még nincs természetes ellenségük, és igazán jól érzik magukat a mi klímánkon, úgyhogy rossz hír, hogy bizonyára itt is maradnak még egy jó ideig.

Főként a kertekben találkozhatunk velük, amikor pedig lehűl az idő, egyre többen jelennek meg a nagyvárosokban. A belvárosban élőket ugyanúgy bosszantják, mint a vidéki kertes házban lakókat. Beröpülnek, zizegnek, büdösek, idegesítőek. Az embert nem bántják, a lakásban nem okoznak kárt, védekezhetünk ellenük szúnyoghálóval.

A poloskák elözönlik a kertet, bosszantóak Fotó: Shutterstock

Annál inkább kártékonyak a kertben. Megszúrják és azzal élvezhetetlen ízűvé teszik a növényeket, a gyümölcsöket és zöldségeket. Kedvelik a bogyós gyümölcsöket, a paradicsomot, a szőlőt.

A poloskáknak sajnos nincs természetes ellenségük, így rovarölő szerrel védekezhetünk csak. Mivel szeretik a csalánt, azt jobb, ha kiirtjuk a kertből. A gyomnövényeket se hagyjuk elszaporodni. A búzát szeretik, ha néhány kalásznyit termelünk, az csalogatja őket, és talán kevésbé repülnek rá a paradicsomra. A krumplibogarakhoz hasonlóan kézzel is összeszedegethetjük a bogarakat, de húzzunk kesztyűt. Vagy rázzuk le azokat egy tál vizet tartva a növény alá, és semmisítsük meg mindet. Teljes védelem nincs még ellene, vessünk be több praktikát is, hogy eredménnyel járjunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!