Kalocsa–Paks Duna-híd

2021.10.11. 10:00

Helyére került a pillér ötödik kéregeleme is

A hétfői előkészületeket követően a szakemberek összehangolt munkájával szerdán a helyére került a mederhíd Kalocsa felőli folyópartszakasz közelében épülő ötödik pillérének a kéregeleme.

duol.hu

A közel 180 tonnás acél ­kéregelem beemelését a Hebo Lift 8 úszódaru végezte, amelynek emelőkapacitása 300 tonna – tudtuk meg Kiss Boglárkától, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő zártkörűen működő Részvénytársaság (NIF Zrt.) szóvivőjétől. A szóvivő elmondta, az elem beemelését megelőzte a Duna medrének kotrása és egy ­búvártag által végzett mederfenék-előkészítés.

A parton is állandó a munka

A most beemelt kéregelem egyébként a víz alá, a kotort ­mederfenék szintjére került, és arra szolgál, hogy a jelenleg egy úszóhajón a közelben található felső „párjával”, azaz az őrfallal történő párosítását követően száraz munkaterületet biztosítson az ötödik pillér kivitelezésének időtartamára. Utóbbi acél elem teteje már a vízszint felett lesz, így a Duna víz­állásától függetlenül, akadálytalanul végezhető a cölöp­összefogó gerenda és az alépítményi szerkezetek elkészítése. Egy hónap múlva a paksi ­oldalon is ugyanilyen művelettel kerül helyére a következő kéregelem, a pillérek, vagyis a híd „lábai” pedig a jövő év közepére készülnek el teljesen.

A szóvivő jelezte, a bal parti ártéri híd körül is folyik a munka: kialakították az itteni szerelőterületet és a mostani munkákkal párhuzamosan a híd acélszerkezetének szerelése folyik, valamint a szárazföldi részen található kettes és hármas pillérek alapozási munkái elkészültek a Kalocsa–Paks új Duna-híd látogatóközpont közvetlen szomszédságában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!