ajánló

2021.01.15. 13:00

Hasznos tippek a beszélgetésekhez

A József Attila Könyvtár munkatársai közül ezúttal Molnár Csaba ajánlja Sargent, Emma – Fearon, Tim: Társalgás című könyvét.

duol.hu

„Minden magatartás hátterében meghúzódik valamilyen pozitív szándék.”

Valószínűleg mindenkivel előfordult már, hogy elvesztette a magabiztosságát, amikor idegenekkel kellett beszélgetnie, állásinterjún volt, előadást kellett tartania, kellemetlen helyzetbe került vagy egyszerűen csak négyszemközt kellett beszélgetnie valakivel. A szerzőpáros közvetlen hangvételben mutatja be a sikeres társalgás titkát.

Bizonyára kerültek már olyan helyzetbe, amikor kifogy­tak a mondanivalóból, rossz témát dobtak be egy beszélgetésbe, vagy azt vették észre, hogy összevissza fecsegnek. A könyv egyik fejezete ezekre a kínos percekre is tud gyógyírt. Utóbbira álljon itt az alábbi példa:

„Összevissza fecsegsz, és rájössz, hogy zagyvaságokat beszélsz.

Az ilyen helyzetek megoldására a kedvenc módszerünk […], hogy szerényen mosolyogva így szólsz: Jaj, istenem, összevissza fecsegek! Jobb lesz, ha elhallgatok. Remek trükk, egyrészt mert rögtön tiltakozni fognak: ugyan, szó sincs róla! (bár valójában így igaz), másrészt pedig:

– azt mutatja, hogy te is ember vagy,

– jelzi, hogy van némi önismereted,

– kifejezi, hogy tekintettel vagy másokra.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!