Ha szeretne bevált receptek alapján főzni a vendégváró karácsonyi asztalra

2019.12.21. 18:00

Hagyományos ünnepi lakoma

Mely ételek jutnak elsőként az eszébe, amikor az ünnepi menüre gondol? A hal és a töltött káposzta biztosan előkelő helyen szerepelnek a listán…

Mediaworks/Fanny Konyha

Pontyhalászlé, gyufatésztával

HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE: 800 g tisztított ponty + 4 db pontypatkó, 2 ek. zsír vagy olaj, 2 fej vöröshagyma, 1-2 db cseresznyepaprika, 2 ek. édesnemes paprika, só, 150 g gyufatészta, hegyes erős zöldpaprika a tálaláshoz. ELKÉSZÍTÉS: 1. A megtisztított pontyot vágjuk szeletekre, majd a fejjel és a farokrésszel együtt tegyük egy nagy lábasba. A zsiradék felét serpenyőben hevítsük fel, és pároljuk rajta üvegesre a meghámozott, finomra aprított vöröshagymát. 2. Adjuk a halhoz a cseresznyepaprikával együtt, öntsük fel körülbelül 3 liter vízzel. Főzzük lassú tűzön 1–1,5 órán át, és passzírozzuk át szitán. A kapott levet öntsük vissza a lábasba, ízlés szerint hígítsuk fel. 3. A fűszerpaprikát forgassuk át a maradék felhevített zsiradékon, és csorgassuk a levesbe. Sózzuk meg, majd főzzük benne puhára a pontypatkókat. 4. Közben a gyufatésztát lobogó, enyhén sós vízben főzzük ki a csomagolásán feltüntetett utasítás szerint. Szűrjük le. Tálaljuk a levest a pontypatkókkal, a gyufatésztával és felkarikázott zöldpaprikával. EGY ADAG: 385 kcal

Fotók: MW

Kapros töltött káposzta

HOZZÁVALÓK 4 SZEMÉLYRE: 120 g rizs, só, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 800 g darált sertéshús, 1 púpozott ek. édesnemes paprika + a tálaláshoz, 2 csokor kapor + a díszítéshez, bors, 8 db nagy savanyúkáposzta-levél, 800 g savanyú káposzta, 200 g füstölt tarja, 100 g kolozsvári szalonna, 2 ek. fűszerpaprika, 4 db babérlevél, tejföl. ELKÉSZÍTÉS: 1. Főzzük puhára a rizst kétszeres mennyiségű sós vízben, majd tegyük félre hűlni. 2. A vörös- és fokhagymát aprítsuk finomra. Keverőtálban dolgozzuk össze a főtt rizzsel, a darált hússal, a fűszerpaprikával, a megmosott, leszárazott, finomra aprított kaporral. Közben sózzuk, borsozzuk meg. Kanalazzunk a masszából a káposztalevelek közepére, és a széleket felhajtva tekerjük fel. A maradék töltelékből kézzel formázzunk gombócokat. 3. Ízlés szerint mossuk át a savanyú káposztát, a felét terítsük szét a lábas aljában. Erre kerüljön a felkockázott tarja és a kockákra vágott szalonna fele. Szórjuk meg a fűszerpaprika felével, ültessük rá a töltött káposztákat és a gombócokat. Fedjük be a többi savanyú káposztával és szalonnával, szórjuk meg fűszerpaprikával, és dobjuk rá a babérleveleket. 4. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, és lassú tűzön, gyöngyöztetve főzzük körülbelül 2 órán át. Ha közben elfogyna alóla a víz, akkor pótoljuk, de mindig csak egy kevéssel. Végül távolítsuk el a babérleveleket. Tejföllel díszítve, valamint fűszerpaprikával és kaporral megszórva tálaljuk. EGY ADAG: 581 kcal

Tormahabos képviselőfánk

HOZZÁVALÓK 12 DARABHOZ: 80 g vaj, 2 nagy csipet só, 120 g liszt, 4 db nagy méretű tojás, a töltelékhez 300 g tejszínes krémsajt, majonézes torma, só. ELKÉSZÍTÉS: 1. Lábasban, közepes lángon olvasszuk meg 250 milliliter vízben a vajat a sóval. Ha már folyékony, gyors mozdulatokkal forgassuk hozzá a lisztet. Keverjük addig, amíg a maszsza el nem válik az edény falától, és az alja sercegni nem kezd. Akkor húzzuk félre, és habverővel dolgozzunk bele egy darab egész tojást. Várjunk, amíg langyosra nem hűl, majd egyesével keverjük hozzá a többit is. Lágy, fényes tésztát kell kapnunk. 2. Egy nagyobb sütőtálat félig töltsünk meg vízzel, tegyük a sütő aljába, és melegítsük elő a készüléket 180 fokra. Közben kanalazzuk habzsákba a tésztát, és nyomjunk belőle 12 db diónyi halmot egymástól távol a sütőpapírral letakart sütőlemezre. Toljuk be a sütőbe a fánkokat, és légkeveréssel süssük őket 180 fokon 20 percig, majd 160 fokon még 10–15 percig. Kapcsoljuk ki a készüléket, és pár percre nyissuk ki résnyire az ajtaját. Ezután vegyük ki a fánkokat, és éles késsel vízszintesen vágjuk ketté őket. 3. Keverjük ki a krémsajtot ízlés szerinti mennyiségű majonézes tormával meg sóval. Utána kanalazzuk habzsákba, nyomjuk a kihűlt fánkok üregébe, majd tegyük vissza rájuk a kalapjukat. EGY ADAG: 282 kcal

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!