Milyen a jó akvárium?

2021.10.13. 11:00

Gondosan meg kell tervezni a halak élőhelyét

A halakat sokan azért választják háziállatként, mert amellett, hogy csendesen úszkálnak, akváriumuk is ékes dísze lehet az otthonoknak. Ennek ellenére körültekintést igényelnek már akkor is, amikor csak tervezzük vásárlásukat.

duol.hu

Multi color Poecilia reticulata,on nature background,platinum guppy fish

Fotó: Shutterstock

Az első akvárium kiválasztásához és berendezéséhez türelemre van szükség, hiszen gondosan meg kell tervezni az apró részleteket is. A legelső feladat a számunkra ideá­lis akvárium kiválasztása, majd ezt követi a többi között a halak, az aljzat, a dekoráció és a tisztán tartás eszközeinek megválasztása.

Kezdő haltartóként egy kisebb, 30-50 literes akváriumot javasolnak, amibe természetesen kevesebb kisállatot tehetünk, mint nagyobb társaikba. Az akvárium méretének megválasztásánál már arra is kell gondolnunk, milyen halakat szeretnénk majd, hiszen vannak olyan fajták, amelyek kifejezetten szeretik a kicsi helyeket. Ilyenek például a gurámik és a kisebb harcsafajták, mint a páncélos harcsák. Természetesen ennek ellentéte is igaz, vannak olyanok is, amelyek nagyobb méretűek és nagy mozgásigényűek, számukra nagyobb akvárium az ideális. Megvásárlás előtt az elhelyezést is jól át kell gondolni. A szakemberek javaslata szerint az akváriumot érdemes minél messzebb helyezni bármilyen zajforrástól, mint a televízió és a rádió. Ezen eszközök hanghullámai ugyanis megzavarhatják a halakat. Ajánlott olyan helyet választani, aminek közelében nincs fűtőtest és közvetlen napfény sem éri, hiszen a víz felmelegedése az uszonyosok közérzetét is befolyásolhatja.

A guppik tartása az egyik legkönnyebb feladat Fotó: Shutterstock

A megfelelő méret és hely kiválasztását követően kezdhetjük az akvárium berendezését. Aljzatként általában a hagyományos barnás színű köveket használják, de ma már különböző színű díszkavicsokat is lehet vásárolni. Érdemesebb nagyobb méretű köveket használni, mivel ezek közül az elhullott ételmaradékot is ki tudják szedni, és nem is keverik fel annyira a halak.

A legalapvetőbb dekorációs elemek a növények, aminek választhatjuk mű vagy élő verzióját is. A növények esetében különös odafigyelésre van szükség, hiszen vannak olyanok, amelyek mérgező hatással lehetnek a halakra.

A karbantartáshoz fontos a szabályozható fűtőtest, a lámpa valamint a víztisztító készülék is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!