OROSZLÁNVÁROS

2021.07.25. 08:00

Gazdagság és sokszínűség jellemzi Szingapúrt

Megérkezni arra a repülőtérre, amelyen a világ legnagyobb, modern szobornak is beillő beltéri szökőkútja buja trópusi virágok között vízpermettel hűsíti a levegőt, miközben odakint az egyenlítői égöv forró és párás éghajlata uralkodik, első benyomásnak elég is ahhoz, hogy az ázsiai kistigrisek egyikének gyors felemelkedéséről és mérhetetlen gazdagságáról hiteles képet alkothassunk.

Osváth Sarolta/VEOL

Szingapúr, 2018. december 31. Tûzijátékok petárdái robbannak a szingapúri Marina-öbölben 2019. január 1-jén. MTI/EPA/Wallace Woon

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Wallace Woon

Szingapúr jelentése szanszkrit nyelven Oroszlánváros. Az állatok királya azonban csupán tévedésből lett a városállam névadója, hiszen ez a ragadozó soha nem volt honos a délkelet-ázsiai apró szigeten. A legenda szerint egy itt partra szálló szumátrai herceg vélte oroszlánnak a szigeten gyakori fehér tigrist, de a szingapúriakat ez az apró különbség nem zavarja, büszkén vallják magukénak az oroszlán szimbólumot. Szingapúr 1965-ben vált függetlenné Malajziától, azóta városállam, fennhatósága alá még hatvannégy kisebb sziget tartozik.

A főszigetet északról Malajziától a 900–1500 méter széles Johori-szoros választja el, és két híd köti össze vele. A mini szigetország, mint az egykori angol gyarmatok ázsiai központja, jól tudott élni azzal, hogy a világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonalán fekszik. Stratégiai jelentőségű kikötőjének, a kereskedelem, a pénzügyi szektor és az oktatás fejlesztésének nagy szerepe volt abban, hogy az 5,7 millió lakosú Szingapúr villámgyorsan a világ egyik legfejlettebb és legerősebb gazdasággal rendelkező országává és globális pénzügyi központjává vált. Az egy főre jutó nemzeti jövedelem meghaladja a legtöbb nyugati országét, az áruk vámmentesek, alacsony a bűnözés és nincs korrupció. A 718 négyzetkilométer területű fősziget igazi világváros, emellett egyebek közt megtalálható itt az ázsiai és az arab kultúra jellegzetes fílingje is.

Egyik népszerű városrésze a kínai negyed, ahol nemcsak autentikus kínai éttermeket, piacot találunk, hanem például a Szent fogereklye templomát, ahol állítólag Buddha fogát őrzik.

Nagy gondot fordítanak a zöldterületekre, a Szingapúri Botanikus Kert (SBG) a világörökség része, orchidea-, kaucsukfa- és gyömbérgyűjteménye első a világon. Láthatók itt a világ leghíresebb embereinek, például Elton Johnnak, Nelson Mandelának, Jackie Channek és a brit királyi család több tagjának is a személyre szóló VIP-orchideái, amelyeket odalátogatásuk alkalmára nemesítettek számukra. Ugyancsak világhírű a szingapúri trópusi állatkert ritka egyedekből álló gazdag állománya is, a kisvasutas éjszakai szafari pedig életre szóló élmény. A Sentosa szigeten található vidámpark sem marad le az izgalmas kalandok terén, akárcsak az ázsiai metropolisz sokszínű éjszakai élete. A város panorámájában felülről, a libegővel is megközelíthető legmagasabb pontról, a 163,63 méterrel a tenger szintje fölé emelkedő Bukit Timah nevű dombról is gyönyörködhetünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!