Sok kép – kevés szöveg

2020.04.08. 15:00

Fotó-összeállítás Dunaújváros sportéletéből

A város közösségi életének mindig is szerves részét képezte a sport. A város lakói aktív résztvevőkként vagy nézőkként örömmel kapcsolódtak be a különböző rendezvényekbe az elmúlt évtizedek során, és nem csupán a legnagyobb sikerek idején.

duol.hu

A könyv elsősorban azért született, hogy számba vegye a 2000-es évek elejéig terjedő időszak dunaújvárosi sport­eredményeit, képekben villantsa fel Dunaújváros sportéletének nagy pillanatait, bemutassa a sikereket és a sikerhez vezető utat.

A képes múltidézésen túl a kötet az eredményekkel, személyekkel, eseményekkel kapcsolatos adatok összegyűjtésének, rögzítésének szándékával készült, így a jövőben a sporttörténet iránt érdeklődő szakmai és nagyközönség számára nem csupán emlékeztetőként, szemet gyönyörködtető élményként, de adattárként is hasznos kézikönyv lehet.

Az idősebb korosztály számára mosolygós-könnyes múltidézés, a fiatalok számára pedig egyfajta „példatár” szeretne lenni a kiadvány: lássák, ismerjék, meg a korábbi remek sportembereket, legyenek büszkék rájuk, és tekintsék őket példaképeiknek!

A kiadvány megjelentetésére Dunaújváros Megyei Jogú Város 2018. évi közművelődési pályázata biztosította a pénzügyi forrást. A sporttörténeti album képanyagát a Dunaújvárosi Hírlap és a Dunaferr SE archív fotóinak digitalizálásával a József Attila Könyvtár képtárába került gazdag sportfotógyűjtemény szolgáltatta. A képeskönyv ebből a kincsestárból kíván megjelentetni egy válogatást, „sok szemléletes kép – kevés szöveg” mottóval. A kiválasztott képek bemutatják a város sporttörténetének legjelesebb alakjait, kiemelkedő eseményeit, a kiválasztás során azonban óhatatlanul szubjektív szempontok is érvényesültek. Semmiképpen sem kíván ugyanis rangsort felállítani ez a kiadvány, melyik sportsiker, melyik versenyző teljesítménye az értékesebb. Inkább arra szeretne emlékezni, emlékeztetni, közösen milyen sok kiváló versenyzőre, mennyi győzelemre lehetünk büszkék.

A sporttörténeti album képanyagát a Dunaújvárosi Hírlap és a Dunaferr SE archív fotói szolgáltatták Fotó: jakd

A könyv szerkesztése során ebből az anyagból válogattak, bizonyos esetekben – ahol szükséges volt, és ahol lehetőség adódott rá – a saját anyagokat egyéb forrásból származó felvételekkel egészítették ki. A kötetbe választott fotók alapján az 1950-es évektől 2002-ig követhető nyomon a város sportéletének alakulása. Az anyaggyűjtés tizenöt sportágra kiterjedően történt. Szándék volt, hogy azokat a sportágakat is megmutassák, amikre már csak az idősebb városlakók emlékezhetnek (műkorcsolya, sárkányrepülés...) A könyv fejezetei képeken keresztül mutatják be egy-egy sportág történetét: felidézik a fontos eseményeket, kiemelkedő sportvezetőket, edzőket, a legeredményesebb sportolókat – az olimpiai keret tagjait, a nemzetközi versenyek, Európa-bajnokságok, világbajnokságok helyezettjeit.

Tizenhat interjú szerepel a kötetben, amelyben sportáganként egy-egy sportoló, edző, sportvezető vall sportolói pályájáról, dunaújvárosi sikereiről, további életútjáról. A kiadvány törzsanyagát helyenként a korabeli sajtóban megjelent cikkek egészítik ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!