advent

2020.11.29. 07:30

Fényeket az ablakokba!

Minden nagyobb ünnep előtt a nagynéném kitakarítja a lakást. Ne azt gondolják, hogy csak úgy ímmel-ámmal… Dehogyis.

Fekete Györgyi

2020.11.25. Adventi koszorú készítő Dunaújvárosi Piac Fotón: Gáspár Józsefné, Klára Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

A szekrénysor minden polcát leszedi, minden ruhát, terítőt, csipkét áthajtogat, nippeket, edényeket, befőtteket áttörölget, a szekrény polcait kívül, belül, alul, felül átmossa, csak hogy a kötelező függöny, ablak, ajtó, szőnyegek melletti rendbetételről ne is beszéljünk. Nem mintha nem lenne rend náluk, de az ünnepváráshoz nála mindez hozzátartozik. A hétvégén kezdődik az advent. Csak a naptár dátuma alapján bizonyosodtam erről meg. Bezártsággal és elzártsággal teli borongós őszi időbe mellbevágóan hasított belém a felismerés, hogy néhány héten belül itt a karácsony. Pedig a várakozás időszaka legalább olyan szép és izgalmas, mint maga az ünnep.

A várakozás időszaka legalább olyan szép, mint maga az ünnep

Ilyenkor gyerekként elkezdtük kutatni a szekrények alját, az ágyneműtartót, a spájz polcát, hogy hová dughatták el szüleink az ajándékokat. Szülőként pedig mi kerestünk dugihelyet, hogy valóban meglepetés legyen, ami a fa alá kerül. Ilyenkor már megterveztük a karácsonyi menüt, amiben a hagyományoknak ugyanúgy szerepe volt, mint az újdonságoknak. Ilyenkor már elkezdtük takarítani a lakást. Így tették nagyszüleink, szüleink, akik bár nincsenek velünk, de valahogy a génjeikkel együtt tovább örökítették bennünk ezt a szokást. Advent van. A várakozás ideje. És nagynénémet még most sem tudja senki lebeszélni arról, hogy fájós lábbal ne kezdje leszedni az összes szekrény összes ruháját, összes könyvét… És igaza van. Mert ilyenkor még fontosabb, hogy nekiálljunk takarítani, adventi koszorút díszíteni, feltenni a fényeket az ablakra... Mert ebben a félelemmel, szorongással és bizonytalansággal teli világban a szertartásaink, a szokásaink a legfontosabb kapaszkodóink. Ezekkel fejezzük ki hitünket, reményeinket, bizalmunkat és a vágyakozásunkat abban, hogy minden olyan, de olyan legyen majd, mint régen. De legalábbis mint tavaly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!