hétvégi időjárás

2019.08.02. 09:40

Fehőszakadás zivatar – ez vár ránk a hétvégén

duol.hu

Forrás: Shutterstock

Pénteken többfelé lehet zivatar, de kisebb eső, záporok máshol is előfordulhatnak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján az egész ország területére felhőszakadás miatt figyelmeztetést adtak ki. Intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat. A szél zivatarok környezetében feltámadhat. 23 és 31 fok közötti maximumokat mérhetünk, nyugaton lesz hűvösebb az idő. Hidegfronti hatás érvényesül.

Fotó:OMSZ

Szombaton szórványosan alakulhatnak ki záporok, zivatarok a napos időszakok mellett. Feltámad az északi-északnyugati szél. A legmelegebb órákban 24-30 fokra van kilátás. A meteorológiai szolgálat szerint zivatar alakulhat ki. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat!

Fotó: OMSZ

Vasárnap továbbra is többfelé lesz élénk, a Dunántúlon néhol erős az északi-északnyugati szél. Sok lesz a napsütés, csak helyenként fordulhat elő gyenge lokális jellegű zápor. Friss hajnalt követően délután 24-29 fok várható.

Orvosmeteorológia

Hidegfronti hatás érvényesül. A megfigyelések szerint ilyenkor egyre erősödő görcsös fejfájás, hasi fájdalom alakulhat ki, valamint a korábbi műtétek, csonttörések helye is fájdalmas lehet. A szív-és érrendszeri megbetegedésben szenvedőknél megnőhet a szívinfarktus kockázata, valamint náluk vérnyomás-ingadozásra is számítani kell.

Pollenjelentés

A csalánfélék pollenkoncentrációja közepes-magas tartományban alakul. Helyenként közepes szintet érhet el a libatop- és a kenderfélék pollenkoncentrációja is. A parlagfű koncentrációja az Alföld egyes részein elérheti a tüneteket okozó közepes szintet. A kültéri allergén gombák spóraszáma magas-nagyon magas lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!