hírcsokor

2020.08.31. 19:00

Ez történt a hétvégén

A hétvége történéseit gyűjtöttük össze önöknek.

duol.hu

Szeptember 3-án lesz 30 éve, hogy a Jószolgálati Otthon Közalapítvány első intézményegysége megnyitotta kapuit. Kecskés Rózsa igazgató álma megvalósult ezzel, úgy tekint rá, mint saját gyermekére, de már felnőtt, lassan elengedi a kezét.

A dunaújvárosi Móricz Zsigmond Általános Iskola az Oktatási Hivatal bázisintézménye lett. Az elismerő címet a Pedagógiai Oktatási Központ (POK) szervezésében ünnepélyes keretek között Székesfehérvárott vehette át az intézmény a napokban.

„A közös ünneplés – ritualizálás – alapvető emberi szükséglet, ami segíti a közösséget a kollektív tudat kialakításában, biztosítja a stabilitást, és elősegíti a változásokat” – állapítja meg a szociológia atyja, Emil Durkheim. Az ünnepeken megfeledkezünk a hétköznapi szokásokról, és az ünnep tartalmát adó dologra koncentrálunk: a közös történelmi eseményre, a nemzeti hagyományból fakadó rítusokra, vagy a vallás által közvetített szent cselekményekre.

A magyar Szent Koronának egyaránt igencsak izgalmas a megalkotásának és az „életének” a története. Többször ellopták, többször került idegen hatalom kezébe, többször sérült meg, de mindig visszatért a helyére, Magyarországra. A korona jelentőségét a legjobban talán Révay Péter koronaőr fogalmazta meg 1613-ban, amikor azt jegyezte papírra, hogy „Ahol a korona, ott van Magyarország.”

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) döntése nyomán a Volánbusz már augusztus 27-től elfogadja helyközi járatain a szeptemberi dolgozó- és tanulóbérleteket. Augusztus 20-tól egyes országos autóbuszjáratokon kötelező az elővételi jegyvásárlás és a kiegészítő jegy váltása. Egyes viszonylatokon vasúti bérlettel továbbra is igénybe vehetők a Volánbusz járatai.

A 955. augusztus 8-án kezdődő csatában, Augsburgnál, a kalandozó magyarok vereséget szenvednek I. Ottó német-római császár seregétől. Az Augsburg (város Németország Bajorország nevű tartományában) melletti Lech-mezőn elszenvedett vereség nem volt akkora, mint azt később a történészek állították, de a vesztes ütközet a nyugati kalandozások és portyák beszüntetését jelentette.

1892. augusztus 17-én kötötték meg a francia-orosz katonai egyezményt, amely később meghatározza az I. világháború szövetségi rendszereit.

Aranyéremmel a háta mögött érkezett az Üllői útról a Dunaferrbe, két év múlva ismét ünnepelhetett. Fontos gólokkal segítette a dobogó tetejére törő újvárosi együttest. Az ukrán csatár, Igor Nicsenko három éven át szerepelt piros-fehérben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!