A vállalkozások igényeihez alakították ki a Széchenyi Kártya Program új termékeit

2020.06.12. 07:00

Ez az a hitel, amit érdemes felvenni

A Széchenyi Kártya Programot működtető Kavosz Zrt. a vírus okozta drasztikus helyzetre nagyon gyorsan reagált, a vállalkozók jelzései alapján alakította ki új hiteltermékeit. Erről kérdeztük Krisán László vezérigazgatót.

Kőhalmi Kálmán

Fotó: Oliver Hargitay

A Kavosz vezetője szerint az egészségügyi veszélyhelyzet okozta válság atomvillanás-szerűen érte a vállalkozásokat, a kereslet és a kínálat egyszerre omlott össze, gyakorlatilag a gazdaság minden szegmensében. A vállalkozások erre nem lehettek, nem voltak felkészülve. A tizennyolc éve sikeresen működő Széchenyi Kártya Programot éppen azért alakították ki, hogy a vállalkozók által jelzett igényeknek, problémáknak megfelelve nyújtson a mikro, kis- és középvállalkozások számára hatékony megoldást a finanszírozási nehézségek kezelésére. A kialakult helyzetben azonnal felismerték, lépni kell, és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közösen felmérték a vállalkozók problémáit, inputokként használva azokat, majd elindult egy munka a valós segítséget nyújtó termékmegoldások kidolgozására. Lobbizni is kellett a javaslatokkal a gazdasági kormányzat felé, meggyőzni őket a tervek helyességéről, megkapni hozzá a támogatást.

Krisán László, a Kavosz Zrt. vezérigazgatója Fotó: Kavosz

A kormányzat hamar beillesztette a programot a gazdasági válságkezelő csomagjába, az Innovációs és Technológiai Minisztérium nagy segítséget adott a program, az egyes megoldások kidolgozásában – hangsúlyozza Krisán László. A cél az volt, hogy olcsó, nagyon könnyen felvehető hiteltermékek álljanak össze egy programcsomaggá. Az első új termék az agráriumot célozta, a vezérigazgató szerint minden képzeletet felülmúló érdeklődés jellemzi bevezetése óta.

A további négy új hiteltermék kidolgozásánál az elsődleges feladatként a vállalkozói jelzések alapján a munkahelyek megtartását jelölték meg. Erre hozták létre a munkahely­megtartó hitelt, melyhez hozzá lehet illeszteni kombinált hiteltermékként egy szabadon felhasználható folyószámlahitelt. Utóbbi esetében – a visszajelzések alapján – már azon dolgoznak, hogy önálló lábra álljon, tudtuk meg a vezérigazgatótól. A harmadik elem a likviditási hitel, ez valójában egy szabadon felhasználható forgóeszközhitel. A negyedik azok számára kínál hatékony megoldást, akik már készülnek a válság utáni időszakra, egy gyors felpattanásra számítanak, és beruházást indítanak.

Krisán László szerint a hatalmas érdeklődést jelzi, hogy 6000 vállalkozás kereste már meg a bevezetés óta irodáikat, 2500 vállalkozás már be is adta a kérelmet. A Kavosz rendkívül rugalmas működése és a kormányzat, a társszervezetek segítségével másfél hónap alatt dolgozta ki a programcsomagot, egy hasonló elkészítése egy vállalkozásnál, egy banknál egy év. Ez okozza, hogy a bankok lassabban állnak rá az új programcsomagra, kapacitásgondok is akadnak.

A hatalmas vállalkozói érdeklődés a Kavosz irodáinak dolgozóira is jelentős terhet ró. Így van ez a dunaújvárosi kamaránál működő esetében is. Ugyanakkor a vezérigazgató szerint nagy előnyben vannak a vidéki irodák, hiszen közvetlenebb a kapcsolatuk a helyi vállalkozásokkal, ismerik a mikro­klímát, amit a Széchenyi Kártya kapcsán elmondanak, hitelesebb információként fogadják el tőlük az ott működő vállalkozások, mint ez a fővárosban jellemző. (A dunaújvárosi kamara irodájának teljesítménye ezen a téren országosan is a legjobbak között van.)

A Széchenyi Kártya Program, ahogy „békeidőben”, úgy a bajban is segítséget tud nyújtani. Krisán László szerint ez az a hitel, amit fel kell venni! Keressék fel további információkért a városi kamara irodáját előzetes időpont-egyeztetés után, tájékozódjanak a kamara honlapján (dkik.hu)!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!