„MEG KELL HÚZNUNK A NADRÁGSZÍJAT”

2020.04.17. 15:00

Ercsi: Segítségre vagy hitelre lesz szükség

A település nincs könnyű helyzetben. A járvány erősödésével a vállalkozó kedv megcsappant a városban, ami óriási hatással van a település költségvetésére: az ingatlanértékesítésekből előre betervezett több mint 150 milliós nagyságrendű tételek elúszni látszanak, emiatt újragondolásra és szigorításokra van szükség.

Kecskés Zoltán/FMH

A Nőtlen tiszti szálló eladását már egy ideje fontolgatja az önkormányzat. Ez a bevétel (70-100 millió) szükséges a költségvetés egyensúlyához. Ám a pandémia okozta bizonytalanság előreláthatóan nemcsak a gazdaságot, de – a 2008-as válsághoz hasonlóan – az ingatlanpiacot is negatívan érinti – osztotta meg véleményét lapunkkal Szabó Tamás, a település polgármestere, aki hozzátette, hogy a szálló mellett három ipari terület értékesítésével (65 millió) is számolt a város vezetése, amitől a vevők – érthető okokból – visszakoztak, mondván, a saját működtetésük fenntartása az elsődleges.

„Optimista költségvetéssel vágtunk neki az idei évnek, bíztunk benne, hogy minden tervezett bevételt realizálni tudunk, ám a krach keresztülhúzta a számításainkat. Az ingatlanértékesítésekből kiesett mintegy 150 millió forint, valamint a gépjárműadó 40%-os elvonása (25 millió) érzékenyen érintett minket. Ehhez jön még kiadásként a védekezési költség, a szegények, főleg a roma közösségek szociális megsegítése, valamint a folyamatban lévő ­uniós beruházások (részben saját forrásból történő) idei befejezése. Ide tartozik például az új minibölcsőde építése, ahol a belső munkálatok, a szaniterek felszerelése, a külső terep rendezése és parkosítása, valamint a bútorozás és a játék­elemek beszerzése van még hátra, míg a Napfény Óvoda energetikai és hőszigetelési munkáinál a napelemek beüzemelése várat magára. Meg kell említenünk a turisztikai szektort érintő Duna-parti projektet, amelyet még ebben a hónapban be kell fejeznünk” – folytatta.

Kiemelte, hogy a nullszaldó fenntartásához – a hamarosan újra tervezendő költségvetés ellenére is – kormányzati segítségre vagy újabb hitelre lesz szüksége a városnak, hiszen ekkora hiányt nem tudnak máshonnan pótolni. A maguk részéről ugyanakkor – az észszerű határokat betartva – igyekeznek faragni a kiadásokon.

„Sajnos meg kell húzni a határokat a juttatásokkal kapcsolatban (közalkalmazotti jutalom, sportkör, nyugdíjasklub), amelyeket rendszerint a többletforrásainkból finanszíroztunk. Ezeket mindenképpen vissza kell fognunk, de ez az intézkedés a polgárőrség támogatását nem érinti. Pozitívum, hogy egyfajta összefogás tapasztalható e tekintetben. A képviselők mindegyike a veszélyhelyzet fennmaradásáig a tiszteletdíjától eltekint, valamint több civil szervezet is jelezte, hogy lemondana az elfogadott támogatásáról a városi költségvetés javára.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!