A faluba olasz hadifoglyokat telepítenek

2020.12.30. 13:00

Ellenségből szövetséges

A József Attila Könyvtár munkatársai közül ezúttal Faragóné Veress Csilla ajánlja Jessica Gregson: Angyalcsinálók című könyvét.

duol.hu

A Tisza menti álmos kis falu táltosának lányát az apa halála után a boszorkány hírében álló bába veszi szárnyai alá. Falucskában nem nézik jó szemmel a kislányt, rendszeresen összesúgnak a háta mögött. Sári tizennégy éves, amikor a jómódú család fia, Ferenc feleségül kéri. Ám a háború közbeszól, a férfiakat a frontra viszik, Ferencék birtokára pedig már a háború elején olasz hadifoglyokat telepítenek. Természetes, hogy a magányos asszonyok és a foglyok között hamarosan kapcsolat alakul ki, nem egy szerelem is szövődik. A háború véget ér, a férjek, apák, vőlegények fizikailag és lelkileg is megviselten mind hazatérnek. A nők azonban már nehezen adják a megszerzett szabadságukat. Legegyszerűbb, ha a gyógyfüveket jól ismerő két „angyalcsinálóhoz” fordulnak segítségért. Az egykori ellenségekből szövetségesek lesznek...

A regény hű képet fest a múlt század eleji magyar faluról

Bár a szerző csak könyve magyarországi megjelenése után járt először hazánkban, a mindvégig feszült cselekményű regény hű képet fest a múlt század eleji magyar falusi életről, hiedelmekről, a férfiaknak kiszolgáltatott és a kapcsolatokból bármi áron kitörni kívánkozó asszonyok életéről.

„Igazából senki sem várja a háború végét. A külső szemlélő számára talán ez a falu is pont olyan, mint az összes többi: férfiak és nők teszik a dolgukat, de aki egy felületes pillantásnál többet szán a jövés-menésre, az láthatja, hogy az asszonyok magyarok, a férfiak pedig olaszok, és még mindig nem a faluban alszanak, ráadásul gyerekeket sem lehet látni sehol. Kissé féloldalasan ugyan, de minden belecsúszott a normálishoz közelítő élet medrébe. Mi sem bizonyítja jobban, hogy az élet itt nem holmi feje tetejére állt világban zajlik, mint az, hogy itt mindenkinek nehéz visszaemlékezni a korábbi időkre, attól pedig végképp nehéz bárkit is meggyőzni, hogy a régi helyzetük jobb lett volna a jelenleginél. Az a néhány magyar férfi, aki már visszatért a frontról, egyszerűen elfogadta a helyzetet, pusztán azért, mert betegen, sérülten vagy eszüket vesztve tértek haza, és így aligha képesek megrengetni a távollétükben kialakult új világrendet. Ám egyszer visszatér majd a többség, akiket nem lesz ilyen könnyű lecsendesíteni...”

A regény megtörtént eseményeket dolgoz fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!