BIZTONSÁGOS-KÁRTYÁS

2021.04.17. 15:00

Egyre szívesebben fizetünk így online

Sokat hangoztatott tény, hogy az elmúlt években egyre többen, egyre többször vásárolunk online.

Szanyi-Nagy Judit/FMH

Young couple use credit card for online shopping on internet website at home. Number on the credit card is mock up. No personal information shown on the credit card. Online business shopping concept.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Blue Planet Studio

Ennek okait jelen írásunkban nem firtatjuk – megtettük azt már sokszor –, azt azonban hangoztatjuk: egyre többen fizetnek online, bankkártyával. A statisztikák szerint tíz felnőttből kilenc rendel vagy rendelt már webshopokból, közülük négy havi rendszerességgel teszi ezt. Mindez persze nem jelenti azt, hogy a fizetési módnál a bankkártyás lehetőséget választják – sőt, a legtöbben még mindig a készpénzes utánvétet részesítik előnyben. Vagyis bár online rendelik meg a terméket, annak árát csak a házhoz szállításkor vagy átvételkor fizetik ki.

Mindezek ellenére az egyik hazai bank bankkapcsolati főosztályának igazgatója, Takács Domokos úgy nyilatkozott: „Egyre többen ismerik fel a bankkártyás fizetés előnyeit, amikor interneten vásárolnak, hiszen kényelmes és gyors megoldás. Ráadásul az internetes bankkártyás vásárlások az erős ügyfél-hitelesítés keretében bevezetett kétlépcsős azonosítással még biztonságosabbá válnak.”

A számadatok szerint az online fizetést preferálók csoportján belül a legszívesebben bankkártyás fizetést választók aránya tavalyhoz képest megduplázódott (26 százalék). Ez tehát részben a biztonságosabb vásárlásnak is köszönhető: a székesfehérvári Tóth Anita is az utóbbi időben tért át erre a vásárlási módra, mint mondja, sokkal egyszerűbb a folyamat, s a kétlépcsős azonosítás révén biztonságban tudja online tranzakcióit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!