ajánló

2020.09.25. 11:00

Dionosio elindul szerencsét próbálni

A József Attila Könyvtár munkatársai közül ezúttal Katona Zsuzsa ajánlja Juan Rulfo: Aranykakas című könyvét.

duol.hu

Juan Rulfo írásainak hősei időtlen emberi problémákkal küzdenek, tulajdonképpen bárhol játszódhatnának. A környezet sajátosságaiból, kicsi, szegény falu vagy város, jellegzetes ételek, italok és persze az elmaradhatatlan „sport”, a kakasviadal nem feledteti velünk, hogy Mexikóban vagyunk.

Az Aranykakas című kisregény népmesei hangulatban indul. A „legkisebb fiú”, Dionosio Pinzón egy elszegényedett mexikói falu kikiáltója, éppen csak az életben maradáshoz szükséges dolgokra futja keresetéből. Legjövedelmezőbbek a vásárok napjai, amikor sor kerül az elmaradhatatlan és sokszor kegyetlen kakasviadalokra is.

A történet kezdetén Dionosio elkéri az egyik vesztes, halálra ítélt kakast, és szó szerint életet lehel belé. Először a falujában próbálja ki az aranykakast, és a kakas nyer. Úgy tűnik a mindenki által lenézett férfi mellé odaszegődött a szerencse. Maradhatna a faluban, ám édesanyja halála után már nincs miért ott maradni. Még nincs annyi pénze sem, hogy tisztességesen eltemesse anyját és a falubeliek is csak csúfolják a szegényes temetés miatt.

Dionosio elindul szerencsét próbálni. Nem indul rosszul a dolog, addig, amíg nem találkozik egy énekesnővel és annak párjával, aki felvilágosítja a versenyek hátterében zajló piszkos manipulációkról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!