Csütörtök éjfélig még módosítható a felsőoktatási sorrend

2020.07.09. 08:00

Csütörtök éjfélig még módosítható a felsőoktatási sorrend

Ma még módosíthatják jelentkezésüket azok a leendő hallgatók, akik felsőfokú tanulmányokat szeretnének kezdeni szeptemberben.

Héjj Vivien/FMH

2020.05.21. Dunaújvárosi Egyetem Épülete Dunaújváros Fotós: Zsedrovits Enikő ZsE Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: Zsedrovits Eniko

A 2020 szeptemberében induló felsőoktatási szakképzésekre, valamint alap- és mesterképzésekre jelentkezők július 9-éig módosíthatják a korábban megjelölt szakok sorrendjét. A lehetőség egyszeri, így érdemes alaposan átgondolni a végső döntést.

Fontos hangsúlyozni, hogy új szakokat, képzési helyeket már nem jelölhetnek meg a leendő hallgatók. A jelentkezéskor megadott szakok sorrendjét lehet mozgatni, illetve a már meglévő jelentkezési hely finanszírozási párját fel lehet venni, azaz ha valaki a felvételi eljárás során csak az állami ösztöndíjas képzési formát jelölte meg, lehetősége van a költségtérítéses párját is hozzáadni. Ezt a lépést még a sorrend módosítása előtt meg kell tenni.

A szakok sorrendje az e-felvételi felület sorrendmódosítás menüpontjában rendezhető át, a jelentkezési helyek mellett található nyilak segítségével, ezt követően a mentés gombbal kell rögzíteni a változtatásokat. A létrejött módosítási kérelem automatikusan bekerül a rendszerbe, a feldolgozás aktuális állapotát a kérelmek menüpont alatt követhetik nyomon a jelentkezők. A mentést követően további változtatások már nem hajthatóak végre. Ameddig a módosítást nem dolgozza fel a rendszer, addig az eredeti sorrend látható, az új jelentkezési lista az elbírálást követően jelenik meg a felületen. A módosított kérelmek feldolgozása néhány napot is igénybe vehet, így a végső döntés meghozatalát nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni.

Elsődlegesen azoknak érdemes módosítani, akik a korábbi döntésükhöz képest másik intézményt preferálnak. Mindenképp az az iskola kerüljön az első helyre, ahová a hallgató leginkább szeretne bekerülni, ugyanis minden jelentkező a listájában szereplő első olyan helyre nyerhet csak felvételt, ahol az összpontszáma eléri a meghatározott ponthatárt.

A felvételi pontszámok tekintetében a jogszabályi minimum ponthatár idén is 280 az alap- és osztatlan képzéseken, 240 a felsőoktatási szakképzéseken és 50 a mesterképzések esetében. Ennél magasabb ponthatár azoknál a képzéseknél lehet, ahol a felvehető kapacitásnál többen jelentkeztek. A ponthatárok kihirdetésére július 23-án kerül sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!