A háború borzalmai

2021.04.08. 13:00

Csodálatosan szomorú és gyengéd könyv

A József Attila Könyvtár munkatársai közül ezúttal Hidvégi Judit ajánlja John Boyne: A gyáva című könyvét.

duol.hu

„…megtudja majd, hogy én voltam mind között a legocsmányabb fehértollas.”

A szerző legújabb regényének cselekménye az I. világháborúban, és az azt követő évben, a múlt és a jelen idősíkjában játszódik.

Tristan Sadler leszerelését követően nem sokkal útnak indul egy angliai kisvárosba, hogy találkozzon egykori bajtársa – Will – nővérével, és visszajuttassa számára azokat a leveleket, amelyeket a háború során egymásnak írtak. Miután sor került a találkozásra, Tristan elbeszélése által visszarepülünk a múltba, egy kiképzőtáborba, ahol megismerhetjük Wolfot, a közlegényt, aki kitartva nézetei mellett, akaratlanul is elindítja Willt azon az úton, amelynek következményeként az ifjú katona sosem tér vissza a francia frontról.

Visszarepülünk a múltba, egy kiképzőtáborba

A háború borzalmai, egy barát, egy testvér elvesztésének feldolgozása mellett a történetben fontos szerepet kap Tristan és Will kapcsolatának alakulása egy olyan korban, egy olyan közegben, amely számára a bármiben való különbözés, a megszokottól való eltérés elfogadása komoly kihívást jelentett.

„– Nem azért mondom, hogy megbántsalak, Tristan, igazán nem azért. Csak azt akarom mondani, hogy te elmenekülsz a dolgok elől, ez minden. Például a családod elől. A barátságok elől. A jó meg a ­rossz elől. Én viszont nem, érted? Én nem tudok. Persze szeretnék inkább hozzád hasonlítani. Ha így lenne, több esélyem volna arra, hogy élve kijussak ebből az átkozott kutyaszorítóból.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!