Népviselet napját ünnepelték a karácsonyiak

2019.05.08. 18:00

Csatlakoztak a népviselet napját ünneplőkhöz

A községben élők is csatlakoztak a magyar népviselet napja alkalmából megrendezett Öltözz népviseletbe! elnevezésű, országos rendezvénysorozathoz.

Balogh Tamás

Ehhez kapcsolódott egy hagyományőrző tematikával rendezett kiállításuk is. Az alapos előkészületek szép sikert hoztak a számukra.

A helyi eseményt Szekeresné Orova Erzsébet, a Nagykarácsony Testvértelepüléseiért Egyesület elnöke szervezte meg.

– Talán érdekes módon ennek a megmozdulásnak húsvétkor az ünnepi szentmisén volt a főpróbája. Már akkorra is többen népviseletbe öltözve vettünk részt a szertartáson. Egyrészt a korábbi évtizedekhez képest újító, másrészt jövőre nézve hagyományőrző szándékkal szerveztük meg ezt az öltözködési akciót. Az azt követő szerda, április 24-e, már az V. Népviselet Napjával közösen lebonyolított kis rendezvényünk volt – mondta el lapunknak Szekeresné Orova Erzsébet. Hozzátette: – Ezt nemcsak Magyarország területén, hanem a határainkon túl is megrendezik. Az idei évben először neveztünk be ebbe az eseménysorozatba. Örömmel tapasztaltuk, hogy „vevő” volt rá a falu népe. Mellénk állt a Vadvirág Nyugdíjasklub tagsága is, és hozzájuk csatlakoztak a helyi általános iskolás diákok, és az óvodások is igyekeztek ilyen módon kiöltözni.

Halászné Czeiner Judit (b) Szekeresné Orova Erzsébet (j) Fotó: Balogh Tamás/Dunaújvárosi Hírlap

– Egy hatalmas sétát tettünk közösen a ragyogó napsütésben a falunkban. Meglátogattuk azokat a hivatalokat és kereskedelmi egységeket, ahol szintén beöltöztek az ott dolgozók. Volt, ahol énekeltünk és táncra is perdültünk. Sokan láttak bennünket, és tetszett nekik a viseletünk. Reméljük, jövőre még többen csatlakoznak hozzánk! – tette hozzá a főszervező.

Halászné Czeiner Judit, a település könyvtárosa egy szép kiállítással lepte meg az intézménybe betérőket.

– Az Öltözz népviseletbe! nap alkalmából nyitottuk meg a településünk múlt századbeli használati tárgyaiból, népviseleti cikkeiből, és háztartási textíliáiból válogatott kiállítást. Ezt a nyugdíjasklubunk tagjai által készített népművészeti cikkekkel is kiegészítettük. A színes látnivalókat minden korosztály örömmel és nagyon kíváncsian szemlélte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!