bejutottak a döntőbe

2019.12.10. 12:00

Betegjogokról szóló versenyen remekeltek a Lórisok

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma önálló szervezeti egységeként működő Integrált Jogvédelmi Szolgálat betegjog-tudatosító, interaktív csapatversenyén a Lorántffy iskola mindkét csapata bejutott a döntőbe.

duol.hu

A DSZC honlapjának tájékoztatása szerint a 11/3-as osztály csapata (Csehi Tímea, Moravecz Nikolett, Tóth Dorina, Kugler Anna Diána, Kovács Petra Vivien; póttagok: Molnár Réka, Rózsavölgyi Ramóna) az 5. helyen végzett a döntőben. A csapat munkáját Bozsó Krisztina Zsanett tanárnő segítette. Most az ő beszámolójuk következik Csehi Tímea, Tóth Dorina és Kugler Anna Diána tollából:

[caption id="" align="aligncenter" width="840"] fotó:dunaujvarosiszc.hu[/caption]

Iskolánk a betegjogban:

2019. november 26-án, kedden csapatunk Budapestre utazott, ahol részt vettünk az Ápoljuk a Betegjogokat című verseny országos döntőjén. Bennünket és a tizedik osztályos tanulókat egyaránt Bozsó Zsanett tanárnő kísért el.

A verseny délelőtt tíz órakor kezdődött, emiatt reggel fél hétkor gyülekeztünk a Lorántffy Kollégium előtt, majd egy külön kisbusszal indultunk el a helyszínre. Amikor odaértünk, húznunk kellett egy borítékot, amiben benne volt a számunkra kijelölt asztal száma. Összesen nyolc csapat volt, és ezek többsége már megérkezett a terembe. A verseny kezdetekor közölték velünk, hogy a csapatokat kísérő tanároknak helyet kell cserélniük egymással. Mi Bozsó tanárnő helyett egy nagyon szimpatikus, segítőkész kísérőt kaptunk, akit – saját kérésére – csak a „Gyere ide, tanár úr!” mondattal szólítottunk meg.

A bemutatkozás után az első feladat Activity volt, amit nem teljesítettünk a legjobban, de nem voltunk elkeseredve, mivel tudtuk, hogy lesz még alkalmunk bizonyítani. Egyik kreativitást, fantáziát és gondolkodást igénylő feladat követte a másikat, ezeket a tőlünk telhető legjobban megoldottuk. Fogalmakat kellett beillesztenünk egy megadott szövegekbe, majd ideális intézményt kitalálni látássérülteknek, amit egy 2 perces riport során előadtunk és vázoltunk. Délben volt egy ebédszünet, ahol nagyon sok finomság közül lehetett választani, amivel éltünk is, hiszen a verseny során eléggé megéheztünk. Ezután visszamentünk a terembe. Meglepetésünkre egy telefon várt minket az asztalon. A következő feladathoz volt előkészítve, eszerint fogadnunk kellett egy hozzátartozótól érkező kórházi hívást. Ezt maximális pontszámmal teljesítettük. Eljött az utolsó feladat, ami szerintünk nehezebb volt, mint a többi. Kaptunk egy esetet, amiben egy betegtől érkezett panaszt kellett elemezni. Itt vázoltuk a bíráknak, mi történt, milyen betegjogokat sértettek a helytelen bánásmóddal az egészségügyi dolgozók, mit tehet a betegjogi képviselő, majd bemutattuk, hogyan kellett volna zajlania megfelelően a beteg kivizsgálásának. Ezt követően a zsűri kivonult megbeszélésre. Addig a versenyzők és kísérőik megnézték a kisfilmeket, amiket előzetes feladatként beküldtek a csapatok. Nagyon viccesek és jók voltak, valamelyiktől még a hideg is kirázott bennünket. A mi filmünknél mindenki jót nevetett az egyik kedvenc jelenetünk miatt. (Ha tudni akarod mi miatt, nézd meg a mellékelt videót.)

A zsűri visszajött és eredményt hirdetett. Mi ötödikek lettünk. A helyezés ellenére, hazafelé megbeszéltük, hogy mindenki sok élménnyel és tapasztalattal gazdagodott, ami majd segít a jövő évi verseny során. Annak ellenére, hogy mindenki számára vegyes érzésekkel indult a nap, a végére kellemes csalódás lett.„

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!