KRUMPLIBÓL, RIZSBŐL, TARHONYÁBÓL

2020.11.29. 19:00

Az otthon lévő hozzávalókból gyorsan készíthetünk egytálételt vagy akár süteményt

Ha nem tudunk elmenni vásárolni, mégis ennénk valami meleget, netán egy finom csemegét, az otthon meglévő hozzávalókból gyorsan, olcsón készíthetünk egytálételt, vagy akár süteményt. Íme néhány ötlet.

Tersztyánszky Krisztina

Hagyományos pásztortarhonya

Hozzávalók: 10 deka füstölt szalonna, 30 deka házi tarhonya, egy fej vöröshagyma, fél teáskanál pirospaprika, só ízlés szerint, egy paprika, egy paradicsom, 60 deka burgonya, 20 deka lángolt kolbász.

Egy lábasban kiolvasztjuk az apróra kockázott szalonnát. Hozzáadjuk a tarhonyát, amit egy percig pirítunk, majd hozzákeverjük a megtisztított, finomra vágott hagymát, és közepes lángon 2 percig tovább pirítjuk. Meghintjük pirospaprikával, kevés sóval. Azonnal felöntjük 8 deci vízzel, és lefedve főzzük további 5 percig.

Hozzáadjuk a felkockázott paprikát és paradicsomot, a meghámozott, falatnyi darabokra vágott burgonyát, valamint a felkarikázott kolbászt. Lefedve, kis lángon 30 perc alatt készre főzzük. Ízlés szerinti savanyúságot kínálhatunk hozzá.

Sütőtökös serpenyős krumpli

Hozzávalók: 60 deka burgonya, só, egy alma, 40 deka sütőtök, egy deci olívaolaj, egy fej fokhagyma, 3 evőkanál almalé, friss kakukkfű.

A gondosan megmosott burgonyát héjában, sós vízben félpuhára főzzük. Az almát és a tököt meghámozzuk, kimagozzuk, majd cikkekre vágjuk.

Az olívaolajat összekeverjük egy kevés sóval és 1-2 gerezd megtisztított, átnyomott fokhagymával. A burgonyát leszűrjük és lecsepegtetjük, majd öntöttvas serpenyőbe vagy tűzálló tálba tesszük az alma- és tökcikkekkel, továbbá a megmaradt fokhagymagerezdekkel együtt.

Fokhagymás olívaolajat locsolunk rá, majd óvatosan összeforgatjuk az egészet, és almalével is leöntjük. Megszórjuk néhány ág kakukkfű lecsipkedett levelével, és forró sütőben, fólia alatt körülbelül 60 percig sütjük. Kakukk­fűágakkal díszítve tálaljuk.

Zöldfűszeres burgonyaropogós (tócsni)

Hozzávalók: 50 deka krumpli, fél csokor snidling, tárkony és petrezselyemzöld, só, bors, a sütéshez olaj vagy más zsiradék, a tálaláshoz tejföl és fokhagyma.

Egy tálban összekeverjük a felaprított snidlinget, a tárkonyt és petrezselymet, majd megsózzuk, megborsozzuk. A megtisztított burgonyát durvára lereszeljük, és kinyomjuk belőle a nedvességet. A zöldfűszerekhez adjuk, és jól összedolgozzuk.

Vékonyan kiolajozott serpenyőbe teszünk 1 evőkanál burgonyás-zöldfűszeres keveréket, kissé lelapítjuk, és két percig sütjük. Megfordítjuk, és 2-3 percig sütjük a másik oldalát is, amíg aranysárga lesz. Papírtörlőre szedve leszárítjuk, és fokhagymás tejföllel fogyasztjuk.

Pirított rizs csirkemellel

Hozzávalók: 4 tojás, egy bögre rizs, 30 deka csirkemell, só, bors, egy gerezd fokhagyma, 2 szál zöldhagyma, egy kaliforniai paprika, 4 evőkanál szójaszósz.

A tojásokat felverjük, kevés olajon rántottának megsütjük, majd félretesszük. A rizst másfélszeres mennyiségű vízben megfőzzük, majd félretesszük azt is.

A megtisztított, kockára vagy csíkokra vágott csirkemellet egy wokban vagy egy nagyobb serpenyőben kevés olajon megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk és addig sütjük, míg a hús átpuhul. A húst kiszedjük, a serpenyőben megpirítjuk az újhagyma fehér részét és a zúzott fokhagymát. Beletesszük a kockára vágott paprikát, együtt pároljuk, majd hozzáöntjük a főtt rizst és tovább pirítjuk.

Amikor a rizs már kapott egy kis zsemlebarna színt, akkor hozzáöntjük a szójaszószt, majd összekeverjük a rántottával és a csirkemellel, és néhány percig együtt sütjük. Az ételt kiegészíthetjük bármilyen zöldségkeverékkel.

Kókuszos korong

Hozzávalók: 12 deka finomliszt, 6 deka kókuszreszelék, 6 deka cukor, egy teáskanál sütőpor, egy csipet só, 6 deka vaj, egy tojás sárgája, fél deci tej. A tetejére: 2 evőkanál tej, 3 evőkanál kókuszreszelék.

Egy nagyobb tálban összekeverjük a lisztet, a kókuszreszeléket, a cukrot, a sütőport és a sót. Hozzáadjuk a puha vajat, a tojássárgáját és a fél deci tejet, majd kézzel alaposan összedolgozzuk. Labdát formálunk belőle, és folpackba csomagolva fél órára hűtőbe rakjuk.

Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát, és kis korongokat szaggatunk belőle. A tetejüket megkenjük tejjel, és megszórjuk kókuszreszelékkel. 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt készre sütjük a korongokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!