A JOGÁSZ VÁLASZOL

2020.08.29. 12:00

Az energetikai tanúsítványok

Az energetikai tanúsítvány célja, hogy az épület energetikai minőségét, energiahatékonyságát tanúsítsa. Így az ingatlant besorolják a jogszabályban meghatározott energetikai osztályok valamelyikébe.

duol.hu

kkk

Energetikai tanúsítványt megfelelő szakirányú végzettséggel, mérnök vagy építész kamarai tagsággal, megfelelő szakmai gyakorlattal és jogosultsági vizsgával rendelkező személy készíthet.

Energetikai tanúsítvány készítése új épület építése esetén kötelező. A tanúsítvány szempontjából épületnek számít minden olyan falakkal ellátott, fedett építmény, amelyben energiát használnak a beltéri légállapot szabályozására. Tehát ide tartoznak mindazon építmények, amelyeket valamilyen energiával fűtenek vagy hűtenek.

Energetikai tanúsítvány elkészítése szükséges ha: már meglévő épületnek vagy az épület önálló rendeltetési egységének (pl. lakás) ellenérték fejében történő tulajdon-átruházásakor. Az ellenérték fejében való átruházás rendszerint adásvételt jelent, de ide tartozik a csere, valamint a másfajta ellenérték, például a tartás fejében való tulajdon-átruházás is. Illetve a már meglévő épületnek vagy az épület önálló rendeltetési egységének bérbeadása esetén is.

Szintén kötelező energetikai tanúsítvánnyal rendelkeznie a 250 m², vagy ennél nagyobb hasznos alapterületű hatósági rendeltetésű közhasználatú épületnek. Az energetikai tanúsítványra vonatkozó kormányrendelet meghatározza azokat az eseteket, amelyekre nem vonatkozik a kötelező energetikai tanúsítás előírása. Ide tartoznak a következők: ha az ingatlan tulajdonostársai között kerül sor az ellenérték fejében való tulajdonjog-átruházásra. Szintén nem kötelező a tanúsítvány, ha a tulajdon-átruházás a használatba vételi engedélyt megelőzően történik. Nem szükséges tanúsítvány ingyenes átruházáskor, így ajándékozás esetén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!