Ápolók nemzetközi napja

2019.05.13. 12:00

Az ápolókat ünneplik a Szent Pantaleon Kórházban

Május 12-e – Florence Nightingale brit ápolónő születésnapja – világszerte az Ápolók Nemzetközi Napja.

duol.hu

Ezt az emléknapot világszerte május 12-én tartják annak emlékére, hogy 1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale, az ápolóképzés kiemelkedő alakja. A már életében legendává vált brit hölgy 1820-tól 1910-ig élt. Az 1853-56-os krími háború idején a törökországi brit katonai kórházban a tisztaság és a megfelelő ellátás megszervezésével nagyságrenddel csökkentette a halálozási arányt. Hazatérve hősként tisztelték és óriási hírnévre tett szert, a róla elnevezett nővérképzőt 1860-ban nyitotta meg. Ő fogalmazta meg, hogy „az ápolónő munkája háromszoros érdeklődést kíván: szellemi érdeklődést az eset iránt, szívbeli érdeklődést a beteg ember iránt, szakmai érdeklődést a gyakorlati munka technikája iránt”.

E nemzetközi nap alkalmából a Szent Pantaleon Kórházban május 17-én ünnepségre kerül sor, melynek keretében a Minőségi Ápolásért Alapítvány Kuratóriuma „Minőségi Szakdolgozó” díjakat nyújt át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!