Akikből „kinőtt” az egyetem

2019.08.22. 09:00

Avas Mihályra emlékeztek az egykori technikum tanulói

A Dunaújvárosi Egyetem elődje az 1953-ban alapított Kohászati Technikum volt, amelyet a városban működő Dunai Vasmű növekvő technikusigénye miatt hoztak létre.

Agárdy Csaba

20190821 Dunaújváros Avas Mihály szobrának koszorúzása volt Kerpelysek Laczkó Izabella LI Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: LI

Az iskola első igazgatója a miskolci Gábor Áron Kohó- és Öntőipari Technikumból ide helyezett Avas Mihály lett. Tegnap délelőtt az egyetem aulájában rá emlékeztek az egykori diákok.

 

2013-ban a technikum megalapításának hatvanadik évfordulóján döntöttek úgy az öregdiákok, hogy minden évben találkoznak az egykori igazgatójuk domborműve előtt, amit Friedrich Ferenc szobrászművész készített, és hoznak egy-egy szál virágot. Így történt ezúttal is. A megjelenteket Andrási Mihály elnök és Nyíri Miklós szervezőtitkár köszöntötte a héttagú emlékbizottságból. Nyíri Miklós elmondta, a technikumban 1953 és 1968 között ezerhatszázan végeztek, de már csak körülbelül négyszázan élnek közülük. A „csúcstartó” Lövei József, aki tegnap 97 évesen vett részt az összejövetelen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!