25 éve írtuk

2019.08.02. 11:00

Augusztus: Hol van már az idei aratás?

Sokáig mást sem hallottunk: rengeteg lesz a búzafelesleg. A mennyiség hellyel-közzel maradt, ám a minőség a hosszan tartó aszály következtében kívánni valót hagy maga után.

Körmendi Erzsébet

A búzagondok ugyan még nem oldódtak meg, az élet azonban megy tovább. Ma már más terményeké a főszerep – írta lapelődünk, „a hírlap” 25 évvel ezelőtt, az 1994. augusztus 2-án megjelent számában. Az aratási körkép folytatásaként pedig a következő jelent meg: ...A hosszú időn át tartó forróságnak a következtében kívánni valót hagy maga után a búza minősége egész Fejér megyében.

A kánikula miatt szinte egyszerre értek kombájn alá a különböző fajták, a kalászokban megszorultak a szemek, s a vártnál alacsonyabb lett a nedves sikértartalom. Ennek elsősorban a sütőipar érzi meg a hátrányát. Kesergésre azonban nincs idő, mindenki úgy próbálja meg értékesíteni az általa megtermelt gabonát, ahogy tudja. Akinek volt előszerződése, s a learatott búza megfelelt a kívánalmaknak, az elfelejtheti az idei aratást. Aki a vártnál rosszabb minőségű gabonát takarított be, esetleg az árak emelkedésére várt, annak van még gondja. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem kell teljes intenzitással belevágniuk a következő munkálatokba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!