ipar és felsőoktatás

2021.05.04. 16:00

Acélbetétes helyett szénszálas betonelemek

A vasbetont kiváltó előre gyártott betonelemek gyártási technológiáján dolgozik az Uvaterv Zrt., a dunaújvárosi Ferrobeton Zrt., valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. A projekt második szakaszáról számolt be az MTI a konzorciumvezető Uvaterv Zrt. közlése alapján.

Molnár Emese

A több mint egymilliárd forint összköltségvetésű fejlesztéshez a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 681,749 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosított, a fennmaradó részt a két cég finanszírozza. A projekt során olyan betonelemeket akarnak készíteni, amelyekben a vasbetonnál alkalmazott acélbetétet más anyaggal, úgynevezett nagy szilárd­ságú, nem korrodáló szálerősítésű polimer betétekkel helyettesítik. Acél nélkül ugyanis lényegesen hosszabb élettartamú betonelemeket és szerkezeteket építhetnek, aminek további hozadéka a gazdaságosabb üzemeltetés és az alacsonyabb költség a teljes életciklusra vetítve. A konzorcium az ehhez szükséges technológiát is meg akarja alkotni.

A prototípuson túl a technológiát is megalkotnák Fotó: Ferrobeton

A 2018-ban indult projekt három szakaszból áll: az első részben már sikeresen létrehozták a vasbetont kiváltó előregyártott betonelemek prototípusát. Az újfajta betonelemekből hídgerendát építettek, jelenleg a vizsgálati eredményeket értékelik. Az már biztos, hogy a szénszállal készült betonelemekből összeállított hídgerenda a vasbetonnál jóval nagyobb terhelést bírt ki. A projekt most tart a második szakaszában, ahol például csarnokokhoz használt tetőhéjszerkezeti elemek kialakításával foglalkoznak, a cél itt is a prototípus összeállítása. A harmadik fázisban az egyetemen helyeznek majd üzembe egy 3D-betonnyomtatót. Novoszáth Tamás, az Uvaterv Zrt. irodavezetője az MTI-nek elmondta, már világszerte zajlanak fejlesztések a vasbeton helyettesítésére. Japánban, Kínában és Amerikában már használnak is erre szolgáló újfajta betonelemeket. Azonban még nem ismertek pontosan a fejlesztési folyamatok, és a szabályozás is hiányos. Fontos, hogy ezzel a projekttel Magyarország is felzárkózzon ebben a versenyben, hogy mire belföldön is megjelenik az igény ezekre az új betonelemekre, már elő tudják állítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!