EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS

2021.10.25. 07:03

A túl sok cukor, szénhidrát és só bajt okoz

Nem az a hatékony fogyókúra, ha valaki extrém módon megvonja magától az ételt.

teol.hu

A formás popsi esetében is fontos a táplálkozás

Fotó: Shutterstock

Az Amerikai Szív Szövetség szívsebész és belgyógyász szakorvosai szerint az étkezések kihagyása legtöbbször visszafelé sül el, mert a kúra után túlevésre készteti az embert.

Ha azonban egészséges nassolnivalókkal csillapítjuk éhségünket, sokkal kevésbé vágyunk majd a korábban megszokott, cukros, hizlaló – sokszor egészségtelen – ételekre, amelyekkel biztos, hogy átlépjük a súlynövekedést előidéző kalóriahatárt. A súlyukra odafigyelőknek és a fogyni vágyóknak kerülniük kell az olyan élelmiszereket, amelyek túl sok sót, cukrot, telített zsírt, szénhidrátot tartalmaznak.

Nassolásnál erre az átlagosnál is jobban kell figyelni. A nyers ételek tartalmazzák a legkevesebb káros összetevőt, ugyanakkor gazdagok vitaminban, rostban, fehérjében. Ráadásul az ilyen csipegetnivaló jobban telít, csillapítja az éhségérzetet. Az egészséges snack tele van energiával, a plusz energia pedig segíthet még több kalóriát égetni.

A humusz hagyományos mediterrán étel, amelyet pürésített csicseriborsóból készítenek. Egyre nő hazánkban is népszerűsége. Jó fehérje- és rostforrás, mindkettő segíthet abban, hogy gyorsan elillanjon az éhségérzet. Csíkokra vágott répával, zellerszárral, kaliforniai paprikával fenséges.

Az alacsony, 20 százaléknál kisebb zsírtartalmú tejtermékek sok tápanyagot és kevesebb zsírtartalmat kínálnak, mint a hagyományos sajtféleségek. Nem olyan nehezek, mégis tele vannak kalciummal, vitaminokkal ásványi anyagokkal, fehérjékkel. Bármilyen dióféle egészséges és laktató snack opció. A dió fehérjéket és jó zsírokat biztosít a szervezet számára. Kerüljük a karamellizált vagy sózott termékeket, helyette a természetes, nyers vagy szárazon pörkölt változatokat válasszunk.

Ha kopog az ember szeme az éhségtől, elő a tojással! Alig van benne kalória, kiváló fehérjeforrás, és a legújabb kutatások szerint nem is növeli a koleszterinszintet, viszont annál több alapvető tápanyagot tartalmaz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!