Nemzeti ünnep Perkátán

2019.03.19. 09:00

A szabadság megőrzése a legfontosabb

Az óvodások, általános iskolások továbbá az egész nagyközség is megemlékezett nemzeti ünnepünkről. A színvonalas műsort koszorúzás követte.

Horváth Dóra

Számos megemlékezés történt az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eseményeire március 14-én a településen.

A délelőtt folyamán a Szivárvány óvoda csoportjai látogattak el Kossuth Lajos szobrához, s tűzték le a saját maguk által készített magyar zászlókat. Az óvodások felvezetője László Réka volt, a Bokréta Lovasudvar lovasa, aki Hidagló nyergében, huszár ruhában haladt a menet élén.

Eközben a faluházban a perkátai Hunyadi Mátyás Általános Iskola diákjai tekinthették meg a negyedik évfolyamos társaiknak a nemzeti ünnepi műsorát. A tanulók felkészítő pedagógusai Fórizs Antonella, Gergely Ágnes és Siposné Nagy Krisztina tanítónők voltak.

Szilasy László igazgató mondott ünnepi beszédet Fotó: Horváth Dóra/Dunaújvárosi Hírlap

Délután 15 órakor Somogyi Balázs, Perkáta polgármestere valamint László Klaudia, Perkáta aljegyzője koszorút helyezett el Petőfi Sándor szobránál, majd 17 órakor a faluházban kezdetét vette az ünnepi emlékműsor.

A Himnusz szólamait követően elsőként beszédet mondott Szilasy László, a perkátai Hunyadi Mátyás Általános Iskola igazgatója, önkormányzati képviselő.

Beszédében megemlékezett 1848 hőseiről, a márciusi ifjakról, akik odaálltak a forradalmi eszmék mellé.

– Az emlékezésnek, ünneplésnek nem látom más értelmét, mint azt, hogy a márciusi ifjak megerősítsenek bennünket, hogy jó magyarnak lenni, hogy felelősséggel jár magyarnak lenni, hogy nem engedhetünk a ’48-ból, hogy az emberi méltóság és az emberi szabadság megőrzése a legfontosabb feladatunk – mondta beszédében Szilasy László.

Az igazgató szavai után az általános iskolások színvonalas előadása következett, majd a megemlékezők közösen, fáklyás felvonulás keretében sétáltak fel Kossuth Lajos szobrához, ahol a helyi intézmények, szervezetek képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit, virágait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!