A hagyományok és a jelen követelményeit is szem előtt tartják

2021.01.09. 11:00

A református gyülekezet erős, összetartó közösség

A Kulcs-Rácalmási Református Missziói Gyülekezetben Fodor István tiszteletes mellett a gondnoki tisztséget Polányi Tamás tölti be. Vele beszélgettünk a karácsonyi ünnepről, a kulcsi templom felújításáról, valamint arról, hogy miként élték, élik meg a bezártságot a közösség tagjai.

Török Tímea

2021.01.08. A felújított református templom Kulcs Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

Csendben, nyugodtan és természetesen a járvány­ügyi előírásoknak megfelelően, szigorúan szűk családi körben telt a mi karácsonyi időszakunk is, mint mindenki másnak.

– A gyülekezet életében fontos változás, hogy tavasszal, a pandémia első hulláma idején az online térbe menekültünk, aztán nyáron végre kicsit szabadabbak voltunk, majd ősszel ismét csak a virtuális tér maradt az elsődleges összekötő kapocs gyülekezetünk tagjaival. Mivel az egyházi vezetés a presbitériumokra bízta a döntést, ezért mi úgy határoztunk, hogy vasárnaponként megtartjuk az istentiszteletet Rác­almáson. Emellett természetesen online is jelen vagyunk a Youtube-csatornánkon és a Facebookon keresztül. Az egyéb alkalmak, mint például a konfirmációra, a keresztelőre felkészítő vagy az úgynevezett Fülöp-estek – amelyek bibliaolvasós beszélgetések –, most szünetelnek. Ugyanakkor a lelkész mindenkinek a rendelkezésére áll. Kulcson az említett időszakban a templom zárva tartott, mivel a helyszűke miatt nem volt lehetőség a védelmi intézkedések betartásával az istentiszteletek megtartására. Ráadásul az elmúlt három hónapban építési területté vált a templom és környéke, hiszen végre lehetőség nyílt a templom felújítására, amelyre bizony már régen megérett. Mert 1997-ben esett át utoljára külső-belső tatarozáson. Így, amikor 2018 tavaszán a Dunamelléki Református Egyházkerület pályázatát megnyerte a gyülekezet, nagy örömmel és lendülettel kezdtük meg a parókia és a templom ügyében is a munkát.

Egyelőre csak Rácalmáson tartanak vasárnaponként istentiszteletet

– Az elkopott és leromlott állagú épület már kissé beázott, ezért tetőcserét végeztek a szakemberek, ami magával hozta a belső tér felújításának a lehetőségét is. Mivel a szó szoros értelmében le kellett lépni a templom belső terébe egy lépcsőn, rögtön a bejárat után, ezért síkba hoztuk a belső tér padlószintjét, valamint az aljzat alá hőszigetelés is került. Az új cseréptető alá új tetőszerkezet is készült, amely szintén hőszigetelést kapott. A mennyezet a vert falú épületek sajátjaként eleddig nádszövettel tapasztott felületű volt, most látszó gerendázat és padlódeszka burkolatot kapott, ezzel is méltóbb és ünnepélyesebb megjelenésű lett.

 

– Korábban a téli időszakban a templomban egy hangos fűtőventilátor volt hivatott a fűtésre, ma már modern, energiatakarékos fűtőpanelek vannak felszerelve, ezek teszik majd komfortosabbá az istentiszteleteket a hideg napokon. A templom külső megjelenése is változott, mert a tereprendezés során kitisztítottuk és megnyitottuk a teret. Átláthatóbb és szellősebb lett az épület megjelenése is, de a templomtorony is megváltozott. Az 1951 előtt még mezőgazdasági céllal működő darálóépületéből lett templomunk tetőszerkezetére a tornyot a régi mesterek zsenialitásával ácsolták rá, amely mindeddig megállta a helyét és kiállta az idő próbáját is. Mindezek mellett azonban a mai építésügyi rendelkezéseknek és statikai szabályoknak már nem felelt meg. Ezért döntést kellett hozzunk, ahol a hagyomány és a jelen követelményeit is mind számba vettük. A református testvéreink kulcsi történelmi leírása szerint 1934-ben haranglábat építettek a mai buszforduló helyére, amit a későbbi templommal vontak össze. Így mi az elődjeink előtt tisztelegve a hagyományok minden részletét belecsempésztük a jelenlegi templom felújításába, amely most a torony újraélesztésével egy kvázi harangláb megépítésében testesült meg. Ezért szomorúan vettük tudomásul a munkánkkal kapcsolatos véleményáradatot a kulcsi közösségimédia-felületen. Persze tudjuk jól, hogy a református testvéreinken kívül keveseknek van a történeti előzményeinkről igazi információja, továbbá a vélemény szabadságában személy szerint én is nagyon hiszek, ez így van jól, hogy különbözőek vagyunk.

A szépség pedig abszolút szubjektív minden területen, így az építészetben is, hogy mást ne mondjak példaként Makovecz Imre munkássága sem osztatlanul sikeres. A közösségi média sok tekintetben fontos része a mai kornak, annál is inkább, hiszen mi is használjuk az istentiszteleteink élő közvetítésére. Ezért jó, hogy itt is nyilvánosságot kaptunk, mert a vélemények arra engednek következtetni, hogy számon tartanak bennünket, és nem vagyunk érdektelenek azok számára sem, akik nem gyülekezeti tagok, vagy talán soha nem is jártak még a templomban, éppen csak el-elmennek előtte. Ugyanakkor két nappal a szeretet ünnepe előtt a negatív hangvételű posztok templomunkról, egy szent helyről, egyházunk kulcsi közössége számára elkeserítő volt, ez sajnos a szeretet ünnepére való készülődést is beárnyékolta.

– Pedig hangsúlyos és fontos időszak ez a mi közösségünknek! Mert idén is karácsonyi ünnepi anyagot szerkesztettünk a hittanos gyerekek közreműködésével, akik ezúttal otthon rögzítettek verseket, dalokat. Ezt Fodor István tiszteletes úr ünnepi gondolataival kiegészítve december 24-én megosztottuk az online platformjainkon. 25-én úrvacsorás istentiszteletet is tartottunk. Minden elővigyázatossági intézkedésre nagyon figyeltünk, így a fertőtlenítésre, és arra is, hogy a zsoltáréneklést a minimálisra csökkentsük, továbbá regisztrációt kértünk az érkező testvérektől. Ugyanis az előírások szerint maximum csak tízen vehettek részt egyszerre az ünnepi istentiszteleten személyesen, az élő online közvetítés segítségével azonban ezt sikerült kiterjeszteni. Terveink közt szerepel egyébként, hogy a pandémia vége után sem szüntetjük meg az online platformunkat, ugyanis a tapasztalatok alapján sok testvérünknek fontos ez a fajta jelenlét.

– Jelenleg a legrosszabb talán a közösségi élet hiánya. Összesen mintegy száz főt számláló közösség vagyunk, a hitéletünkhöz fontos a személyes kapcsolat. Természetesen nyitottak vagyunk bárkinek, bármikor, felekezeti hovatartozás megkötése nélkül mindenkit szívesen látunk. Már nagyon várjuk, hogy újra nyitottabban élhessünk, annál is inkább, mert szeretnénk megmutatni a megszépült, komfortosabbá lett kulcsi templomunkat belülről is minden érdeklődőnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!