A pandémia miatt elmaradt a választás

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, Somogyi Balázs 2020. szeptember 30-i hatállyal lemondott a 2019. október 13-i önkormányzati választáson elnyert Perkáta Nagyközség Önkormányzata polgármesteri tisztségéről.

Brousil Csaba

Bogó Anikó szintén aznapi hatállyal lemondott alpolgármesteri tisztségéről, illetve 2020. szeptember 30-i hatállyal visszaadta önkormányzati képviselői mandátumát, ahogy Szilasy László is 2020. szeptember 30-i hatállyal visszaadta önkormányzati képviselői mandátumát.

A kialakult helyzet miatt üléseznie kellett a Perkátai Helyi Választási Bizottságnak. A szervezet október 20-i ülésén megszületett döntés értelmében a településen 2021. január 10-én, vasárnap időközi választást tartottak volna, de időközben ez a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet meghosszabbítása miatt elmaradt.

A valasztas.hu hivatalos közlése értelmében a veszélyhelyzet ideje alatt valamennyi időközi választás elmarad, új választás nem tűzhető ki. Az elmaradt és ki nem tűzött választásokat a veszélyhelyzet megszűnését követő tizenöt napon belül tűzik ki a választási bizottságok.

A kormány tavaly november 4-én meghosszabbította a vészhelyzet időtartamát idén február 8-ig, így addig az időpontig biztosan nem merül fel időközi választások időpontjának kérdése. Amennyiben a veszélyhelyzet további meghosszabbítása mellett születik döntés a jövőben, úgy az időközi polgármester-választás kiírása még későbbi dátumra tevődik át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!