csütörtökig igényelhető védőoltás

2019.09.11. 18:00

A méhnyakrák megelőzhető

Szeptember 12-ig lehet igényelni a HPV elleni ingyenes védőoltást azoknak a leányoknak, akik betöltötték a 12. életévüket és 2019 szeptemberében kezdik meg az általános iskola 7. évfolyamát. A vakcinát a gyermek iskolájában adják be a szülői hozzájáruló nyilatkozat benyújtását követően.

FMKH

Forrás: Shutterstock

Fotó: Yuganov Konstantin

A kormány a humán papillomavírus (HPV) elleni oltást azzal a céllal vezette be a védőoltási rendszerbe az átfogó méhnyakrák-megelőzési program részeként, hogy csökkentse a méhnyakrák okozta megbetegedések és halálesetek számát. Szakmailag indokolt, hogy valamennyi védőoltásra jogosult leánygyermek részesüljön az állam által térítésmentesen biztosított védőoltásban. Ahhoz, hogy a gyermekek megkaphassa az oltóanyagot, legkésőbb 2019. szeptember 12-ig el kell juttatni a kitöltött szülői vagy gondviselői beleegyező nyilatkozatot az iskolavédőnőhöz.

A program keretében ebben a tanévben azok a leányok kaphatják meg a térítésmentes védőoltást, akik betöltötték a 12. életévüket és 2019 szeptemberében kezdik meg az általános iskola 7. évfolyamát. Az iskolaorvos és az iskolavédőnő feladata felajánlani minden jogosult számára az állam által biztosított HPV elleni védőoltást. Az injekció beadásához azonban szükséges a szülő vagy gondviselő írásbeli nyilatkozata.

A hazai oltási programban a 2019/2020. tanévben a leányok védőoltásához központilag biztosított méhnyakrák elleni oltóanyag a Járási Hivatalok Népegészségügyi Osztályain keresztül jut el az orvosokhoz. A védettség eléréséhez két, hathónapos időközzel beadott oltásra van szükség, amelyet a gyermek az iskolájában kaphat meg. Az első oltást 2019 októberében, a másodikat 2020 áprilisában adják be a szakemberek.

A HPV a bőr, a szájüreg, a végbélnyílás és a nemi szervek hámrétegében szaporodik. Leggyakrabban a fertőzött testfelületek közvetlen érintkezésével vihető át egyik emberről a másikra. A HPV a szexuális úton is terjedő vírusok közé tartozik, hasonlóan a herpeszhez, a Hepatitis B vírushoz és az AIDS betegséget okozó HIV-hez.

A „nem rákkeltő” HPV-típusok szemölcsöket okoznak a bőrön (talpon, tenyéren) és a külső nemi szerveken. Ezek jóindulatú, de igen makacs elváltozások és gyakran visszatérnek. A HPV „rákkeltő” típusai a nemi szervek és a végbél hámjában fertőzést, idővel rákos elfajulást is képes okozni. A szexuális életet élő nők mintegy 80%-a átesik a nemi szerveket érintő HPV-fertőzésen, a többségük nem is tud róla. A HPV-fertőzés a szexuális élet megkezdése után, leggyakrabban 15-24 éves kor között következik be. A HPV-fertőzések 90%-a az immunrendszer segítségével magától meggyógyul. A fertőzöttek körülbelül 10%-ánál azonban tartós fertőzés alakul ki, ami több év alatt rosszindulatú daganattá fajulhat.

Az oltás védelmet nyújt a magas kockázatú HPV típusok okozta méhnyakrák, valamint a méhnyakrák-megelőző állapot és a perzisztáló (azaz tartósan fennálló) fertőzés ellen. Az oltóanyag a HPV adott típusainak tisztított fehérjéit tartalmazza (vagyis nem élő vírust), és nagyon biztonságos. Megelőzésre szolgál, így a már kialakult betegséget nem gyógyítja. A megelőzés akkor a leghatásosabb, ha a leányok 9-15 éves korban védőoltásban részesülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!