hasznos tanácsok

2021.11.21. 11:00

A láthatóság jegyében

Pár hasznos ajánlás betartásával, egy kis odafigyeléssel elkerülhetőek a balesetek.

police.hu

rendőrség

Forrás: Origo

Az évszakok váltakozásával tapasztalhatjuk, hogy egyre hamarabb sötétedik, az ősz beálltával a reggeli órákban egyre gyakrabban találkozhatunk köddel. A tapasztalatok alapján, amikor a látási viszonyok kedvezőtlenül változnak, akkor megnő a közlekedési balesetek bekövetkezésének kockázata.

  • Legfontosabb, hogy a járművezető mindig az időjárási-, látási és útviszonyoknak megfelelően vezesse járművét. Csak olyan autóval induljon el, amelynek működnek a világító és jelzőberendezései. A sérült, matt lámpatesteket cseréljék ki, a szennyezett lámpabúrákat tisztítsák meg!
  • A világító és jelzőberendezéseket az előírásoknak megfelelően kell használni.
  • Ha a látási viszonyok indokolják, kapcsolják be a ködfényszórót! A ködös szakaszról kiérve a ködlámpákat le kell kapcsolni, mert fényük zavaróan hat a többi közlekedőre.
  • Rosszabb látási viszonyok miatt nagyobb követési távolságot tartva, lassabban kell vezetni, így csökkenthetik a balesetek bekövetkezésének kockázatát.
  • Ne csak láss, látszódj is! Az egyre korábbi sötétedésre tekintettel fontos, hogy a gyalogosok és a kerékpárosok kiemelt figyelmet fordítsanak a láthatóságra. Különböző eszközök, fényvisszaverő mellény vagy ruházat viselésével többszörösére nő az észlelhetőség!
  • … hogy mindenki hazaérjen!

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!