allergia

2021.05.21. 15:00

A kültéri gombák is okozhatnak tünetet

Továbbra is jelen van még a „nyárfaszösz” a levegőben, áll a Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának tizennyolcadik heti pollenhelyzet-jelentésében. Mint írják, akiknél ebben az időszakban jelentkeznek pollenallergiás tünetek, valószínűleg a pázsitfűfélék virágporára érzékenyek.

teol.hu

Forrás: Shutterstock

A térségben tapasztalt változékony, időnként hűvös szeles időben is nagyon sok növény szórta virágporát kisebb-nagyobb mennyiségben. Jellemzően ebben az időszakban a térségben még megmaradt, csekély mértékben allergizáló eperfafélék pollenje volt legnagyobb számban a levegőben.

A szintén kevésbé allergén dió virágpor-koncentrációja egy-egy napon elérte a közepes szintet. Az erősen allergén tölgy pollenje közepes-magas, a kőrisé és a platáné közepes-alacsony koncentrációjú volt. A szintén erősen allergizáló nyír, valamint a tiszafafélék, a juhar és a fűz virágpora jellemzően már csak alacsony koncentrációban van a levegőben.

Az erős allergenitású pázsitfűfélék pollenkoncentrációja még csak alacsony szintű volt, viszont az egyéb nyári füvek, így a csalánfélék, az ernyősvirágúak és az útifű virágporából is került már a csapdába szinte minden nap. A jelenlegi, átmeneti időszakban, amikor a virágzó fák pollenszórása lassan teljesen lecsökken, de a nyári füvek virágzása még nem jelentős, a pollenek okozta allergiás tünetek mérséklődhetnek.

Azonban a csapadékos, hűvös időt követő melegedés, napsütés hatására a kültéri penészgombák koncentrációja emelkedhet, amelyek szintén erős allergiás reakciókat váltanak ki. A nyári pollenszezon a következő hetekben a füvek virágzásával kezdetét veszi, az allergiás reakciók csökkentése érdekében az egyéni védekezésre idejében fel kell készülni, ajánlja a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Ez különösen fontos az új koronavírus okozta járvány idején a szükséges megelőző intézkedések, egyéni védőfelszerelések viselésekor. A légúti allergiában szenvedőknek külön nehézséget okozhat a szájmaszk viselése, ezért fontos, hogy az allergiás tünetek kialakulásának kezdete előtt kezdjék el szedni a szokásos gyógyszereiket, illetve kérdezzék meg kezelőorvosukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!