A TÜKÖR OPTIKAILAG TÁGÍTJA A TERET

2020.06.10. 16:00

A kis fürdő is lehet praktikus

A megfelelő méretű burkolólapok és a jól megválasztott tükör is segíthet abban, hogy a legkisebb fürdőszobában se érezzük magunkat szűkösen.

Héjj Vivien/FMH

Egy kis méretű fürdő berendezése nem egyszerű feladat. Néhány szempont fi gyelembevételével praktikus és jól kihasználható teret alakíthatunk ki akkor is, ha csupán néhány négyzetméter áll rendelkezésünkre.

A fal színének kiválasztásakor részesítsük előnyben a világos tónusú színeket. A sötét árnyalatok optikailag összenyomják a teret, így nem lesz olyan pihentető a fürdőben töltött idő.

Minden tárolási lehetőséget használjunk ki. A kád oldalához épített peremen remekül tárolhatóak a napi használatban lévő nélkülözhetetlen termékek. Ezen felül a magasságot is érdemes kihasználni: a kád és a plafon közé rögzíthető sarokpolcok amellett, hogy rengeteg kellék tárolására alkalmasak, a fürdőszoba hasznos területét sem csökkentik. Mindezek mellett a falfülke is rendkívül jó megoldás a tárolás és a praktikusság tekintetében is. Térkihasználás szempontjából fontos megemlíteni a mosdó alatti területet. Ide is szerelhetünk néhány polcot, vagy vásárolhatunk olyan mosdókagylót, amely egy komplett szekrénynyel egybeépített darab.

Szerencsés dolog az, ha a fürdőszobára is jutott egy ablak, hiszen a természetes fény tágítja a teret és sokkal komfortosabbá teszi a kis alapterületű helyiséget is. Ám akkor sem kell kétségbe esnünk, ha ez nem adatik meg, ez esetben ugyanis magunk alakíthatjuk ki a fényforrásokat. Hagyat

kozhatunk egy nagyobb, központi lámpára, ám a tükör fölé vagy köré is helyezhetünk világítótesteket. A tükör kiválasztásánál a helyiség méreteihez alkalmazkodva, válasszunk minél nagyobb, lehetőleg keret nélküli darabot. Ez minimalista hatást eredményez és optikailag tágítja a teret.

Kis fürdőszobák felújítása, beépítése esetén kardinális kérdés, hogy a fürdőkád vagy a zuhanykabin lenne az ideális megoldás. Utóbbi lényegesen helytakarékosabb, ám a kényelmes és pihentető fürdőzésről sem kell lemondaniuk azoknak, akiknek kisebb hely áll rendelkezésre, csupán meg kell találni a megfelelő méretű és kialakítású darabot. Részesítsük előnyben a kis méretű, aszimmetrikus kádakat. Ha néhanapján zuhanyozni is szeretnénk, akkor olyan kivitelt válasszunk, melyre zuhanyfal építhető, vagy egész egyszerűen szereljünk fel zuhanyfüggönyt.

Ha ebben a helyiségben tartjuk a mosó- és szárítógépet, akkor mindenképp pakoljuk őket egymásra. Ez nemcsak helytakarékos megoldás, de jól is mutat. Arra mindenképp figyeljünk, hogy ne csak szimplán egymás tetejére rakjuk a gépeket, használjunk erre kialakított polcrendszert, így nem kell attól félnünk, hogy a felső gép kárt tesz az alatta állóban.

A térhatást a burkolat is befolyásolja. Nem érdemes elaprózni a csempét és a járólapot, ugyanis a túl sok fugacsík szűkíti a teret. A túl nagy méretű burkolat pedig nem érvényesül igazán a kisebb térben, így javasolt a közepes méretű burkolólapok használata. Ez padlólapoknál a 30–40, míg csempéknél a 20–25 centiméteres darabokat jelenti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!