Külföldre nem nagyon megyünk nyaralni, de itthon bátrak vagyunk – nem számít a vírus

2020.07.07. 08:00

A hétvégék mindent pótolnak a Balatonnál

Az egész életünket teljesen átalakította a koronavírus-járvány. Most a szabadságolások, a nyaralások ideje jönne, de a helyzet furcsa.

Agárdy Csaba

Zánka, 2020. június 12. Vendégek az országos strandfejlesztési program keretében megújult a zánkai strandon az avatás napján, 2020. június 12-én. Az idén 2,7 milliárd forint értékben 67 strand újul meg a Balatonnál. Az idén 2,7 milliárd forint értékben 67 strand újul meg a Balatonnál. MTI/Varga György

Fotó: Varga György

Úgy tűnik, a magyarok óvatos duhajok, nem nagyon kockáztatják a külföldre való utazást, viszont hazai pályán meglepően bátrak.

Tehát a Balaton lehet az egyik nyertese a koronavírus-járványnak, ugyanis a máskor külföldön nyaraló honfitársaink idén itthon pihennek.

– Abban bízunk, hogy a magyar vendégek újra felfedezik a kempingezést. Akik 20-30 éve sátraztak legutóbb, azokat biztosan nagy meglepetés éri, olyan sok a változás. Mindenkinek tudunk biztosítani áramot és vizet is. Koronavírus szempontjából pedig nem nagyon van most biztonságosabb nyaralóhely a kempingeknél – állítja Kisgyörgy Borbála, a Magyar Kempingszövetség elnöke a hirbalaton.hu-n. A kempingekben ugyanis nincsenek zárt terek, folyosók, mint a szállodákban, minden sátrazónak, lakókocsisnak saját parcellája van, az apartmanházaknak pedig teraszuk, és a közösségi épületeket az eddigiekhez képest is gyakrabban takarítják. És minden fontos ponton ott vannak a kézfertőtlenítők.

A hétköznapok még nem az igaziak, de hét végén megrohamozzák a vendégek a Balatont Fotó: MTI/Varga György

Ami viszont tény – legalábbis e sorok írójának múlt heti tapasztalatai alapján –, a Balatonnál nem érezni a járványt. Semmilyen szabályt nem tartanak be, senki nem használ maszkot, a boltokban az eladók sem: egy a lényeg, pörögjön a piac. Hét közben elég lagymatag a forgalom, a szakemberek szerint ez azért van, mert az elmúlt hónapokban nagyon sokan voltak kényszerszabadságon, emiatt elfogyott a „szabi”. A hétvégeken azonban az egész ország rázúdul a Balatonra, tehát összességében a forgalomra nem panaszkodnak a vendéglátósok, a boltosok, mert a bevételük megvan, csak három nap alatt képződik, és nem egy hét kell a kassza feltöltésére. A szállás­adók már nagyobb gondban vannak, de azért ott is van jó példa. Balatonfüreden egy baráti társaság hatvankilenc szobát vett ki. Ami az esetükben nem igazán barátságos, hogy ilyenkor járvány nélkül is illene egy kis kedvezményt adni – nem volt, úgy látszik, mindenki próbálja menteni a menthetőt, és minden fillért behajtani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!