LÓERŐ

2021.01.25. 12:00

A gondos autótulajdonosok tudják, mi a dolguk

Le is lőjük a cikk címe mögötti valós tartalmat: az igazán gondos autótulajdonos még a hideg idő beköszönte előtt (amin már túl is estünk) felkészíti az autóját a zord időjárásra. Néhány ritkábban hallott információ olvasható.

Korony Tamás/FMH

Nem kell elkezdenem ecsetelni, mennyire fontos egy – főleg napi használatban lévő – autó felkészítése a téli időszakra. Kezdhetném az alapokkal, hogy a nyári szélvédőmosó folyadékot télire kell cseréni, vagy hogy a nyárigumit télire, de ezekkel úgyis tisztában van mindenki. Ezek nélkül nyilvánvalóan senki nem indul el az úton. Ennél azonban összetettebb témát boncolnánk.

Saját kárommal egybekötött személyes tapasztalatom sarkall tollragadásra most, talán egy-két információ nem lesz elcsépelt. Először is érdemes felkeresni egy kézi autómosót. Fontos, hogy kézi, ugyanis minekünk kell látnunk, hol szorul beavatkozásra a járművünk. Ha az olyan természetes szennyeződésektől, mint a madárürülék vagy rovartetemek, nem tisztítjuk meg az autót, akkor idővel belemaródnak a lakkfelületbe és karcolásokat hagynak maguk után, hajszálrepedések kíséretében. Úgy vélem, ilyennel már a járműtulajdonosok nagy többsége találkozott. Ám nemcsak a rovarmaradvány károsíthatja a fényezést, de az apró kavicsfelverődések is, mint ahogyan a gépi autómosó keféi is nyomot hagyhatnak a lakkfelületen.

Ettől nem kell túlságosan megijedni, ugyanis polírozó viasz segítségével ezeket a felületi sérüléseket és repedéseket könnyedén eltávolíthatjuk a felső átlátszó lakkrétegből, mikroszálas kendővel, körző mozdulatokat végezve.

Másik – szintén személyes, negatív tapasztalatból kiindulva – nem elbagatellizálandó dolog: ellenőrizzük a hűtővizet! Azaz annak fagyálló képességét. Egy zord éjszaka alatt akár szét is fagyhat a motor, aminek javítása rendkívül költséges. Mindezt egy rutinvizsgálattal és némi fagyálló folyadék utántöltésével (leg­alább –25 fokra beállítva a hűtőfolyadékot) elkerülhetjük.

Fontos, hogy fagyálló mosófolyadékkal töltsük fel az ablakmosó tartályt is – enélkül ugyanis ténylegesen szétfagyhat” a rendszer – emellett győződjünk meg arról is, hogy az ablaktörlők kifogástalan állapotban vannak és csíkozás nélkül végzik munkájukat.

Végezetül elcsépelt lehet ugyan, de valóban jól jöhet még a hólánc ilyenkor – sohasem tudhatjuk, hol és milyen tájra vagy felületre keveredünk az autónkkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!