Dohányzásmentes Világnapon

2019.05.31. 09:41

A Fejér Megyei Kormányhivatal az egészségvédelemre hívja fel a figyelmet

Tizenkilenc percenként egy, naponta hetvenhét, évente huszonnyolcezer honfitársunk halála hozható összefüggésbe a dohányzással. A passzív dohányzásra visszavezethető betegségek évente 2300 ember életét oltják ki.

FEJÉR MEGYEI KORMÁNYHIVATAL

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és partnerei minden évben megrendezik a Dohányzásmentes Világnapot, amelynek keretében felhívják a figyelmet e káros szenvedély hatásaira. Idén a „Dohányzás vagy egészséges tüdő„ jelmondat köré épült a május 31-ei esemény.

A dohányzás megnöveli többek között a tüdőrák, a krónikus légzőszervi, valamint a szív- és érrendszeri betegségek előfordulási gyakoriságát. Károsító hatása azonban nemcsak az aktív, hanem az úgynevezett passzív dohányzásnak is van. Ez azokat érinti, akik – annak ellenére, hogy nem dohányoznak, mégis – dohányfüstös levegőt kénytelenek belélegezni. Kevesen tudják, hogy a dohányfüst több mint 7000 vegyi anyagot tartalmaz, amelyek közül 69-nek rákkeltő hatása van. A tüdőrák általi halálesetek több mint kétharmadáért világszerte e káros szenvedély a felelős, a dohányzásról való leszokás azonban csökkenti a tüdőrák kialakulásának kockázatát.

A dohányzás az egyik fő oka az idült légzőszervi megbetegedésnek, a krónikus obstruktív tüdőbetegségnek is, amelyet COPD elnevezéssel is ismerhetünk. A betegség kétféle tünetcsoport együttes jelentkezésével járó gyulladásos folyamat. Egyrészt idült légcsőhurut, másrészt pedig tüdőtágulás lép fel. Beavatkozás nélkül az érintett személyek állapota egyre csak romlik, így a legfontosabb a megelőzés, vagyis a dohányzás elkerülése. Magyarországon 2016-ban több mint 14 ezer új COPD-esetet diagnosztizáltak.

A szív- és érrendszeri betegségek hazánkban is a vezető haláloki tényezők között szerepelnek, amelyek kialakulását nagymértékben befolyásolja a dohányzás. A szívinfarktusok és az agyi történések mintegy 50-70 %-ának ez a káros szenvedély az oka.

A dohányzásról való leszokáshoz érdemes orvosi segítséget igénybe venni. A csoportos programok erősebb motivációt jelentenek, és elkerülhetők a kísérőjelenségek, mint például a fokozott súlynövekedés. A Dohányzásmentes Világnap jó alkalom arra, hogy átgondoljuk, miért érdemes leszokni a dohányzásról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!