Oktatás-felsőoktatás

2021.08.02. 17:00

A DUE is modellváltó intézmény

Augusztus 1-jétől már a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány fenntartásában működik a felsőoktatási intézményünk és a Bánki középiskola a részévé vált.

Molnár Emese

Dunaújvárosi Egyetemen frissen végzett mérnökök és pedagógusok fi zetése jócskán az országos átlag felett van Fotó: DUE

A DUE egyike volt azon tíz intézménynek, amely a nyáron csatlakozott a modellváltó egyetemek sorába. Így már összesen 21 modellváltó egyetemen a hazai hallgatók közel 70 százaléka, több mint 180 ezer fiatal tanul 2021 szeptemberétől.

A kormány már júniusban meghozta a szükséges döntéseket, amelyeket a Magyar Közlöny június 30-i számában részleteztek.

Eszerint a modellváltó egyetemek induló vagyoni fedezetének biztosítására 6,6 milliárd forint forrást biztosít az állam a költségvetésből. A Dunaújvárosi Egyetem fenntartói jogát a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány gyakorolja augusztus 1-től.

Támogatja a kormány az érintett intézmények alapító okiratában meghatározott célokat. Ezek megvalósítására évi 400 millió forintot biztosítanak egyetemenként. Elszámolási kötelezettség mellet a mi egyetemünk további 450 millió forintot kapott a fenntartóváltással járó feladatok megvalósítására, és szükség szerint kiegészítő támogatásban is részesülhet.

A kormány jóváhagyta azt is, hogy a Bánki Donát Technikum fenntartói jogát megkapja a Dunaújvárosi Egyetem, tehát a Bánki középiskola kikerült a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum irányítása alól, és az egyetemhez integrálták.

A kormány egyetért azzal, hogy az egyetemek oktatási, kutatási, innovációs fejlesztési terveik megvalósításáról egy programot készítsenek elő, amelyeket hazai, illetve uniós forrásból fognak majd támogatni. Ehhez kapcsolódik Palkovics László innovációs és technológiai miniszter bejelentése, miszerint az idei 210 milliárd forintról több mint 400 milliárd forintra nő a felsőoktatás állami támogatása jövőre – erről az MTI számolt be a Budapesti Gazdasági Egyetem új központi könyvtárának és hallgatói centrumának alapkőletételén (ez a beruházás 5,3 milliárd forint állami forrásból valósul meg). A miniszter hozzátette, a következő időszakban eddig soha nem látott mértékű, az egyetemek által összeállított program alapján 2700 milliárd forintnyi fejlesztési pénz áll a magyar felsőoktatás rendelkezésére. Ebből mintegy 2100 milliárd forintnak már megvan a forrása, a fennmaradó összeg előteremtésén pedig dolgozik a kormány. Palkovics László úgy vélekedett, hogy sikeresnek bizonyult a 2014-ben megfogalmazott, a felsőoktatás fokozatváltását célzó kormányzati stratégia, amelynek nyomán létrejött az államtól független fenntartói struktúra. Ezt bizonyítja, hogy az idén 11 százalékkal többen jelentkeztek a felsőoktatási intézményekbe, mint az elmúlt évben. A 102 ezer jelentkező közül 67 ezren felvételt nyertek, 81 százalékuk államilag finanszírozott képzésre. A pályázók 65 százaléka modellváltó egyetemre adta be a jelentkezését, és a 280 ezerből már 180 ezer hallgató olyan egyetemen tanul, amelynek nem az állam a fenntartója.

A Dunaújvárosi Egyetemen zökkenőmentes volt a modellváltás. A fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter. Az alapítvány felügyelő bizottságába az egyetem szenátusa dr. András István rektort delegálta. A változásokról, az egyetem jövőképéről egy hosszabb interjút készítettünk a rektorral, amelyet hamarosan olvashatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!