a szalki-szigeten

2021.09.20. 15:00

A balesetveszély elhárítása a cél az idős, kiszáradt fák kivágásával

Terepszemlét tartott a Szalki-szigeten Mészáros László, a DVG Zrt. Erdészeti és Parkfenntartási Ágazatának vezetője, valamint Orosz Csaba, a körzet képviselője.

duol.hu

2019.02.07. Szalki-sziget

Fotó: Havel Gábor

A népszerű rendezvény- és kirándulóhelyszínen a várossal egyidős fák találhatók, amelyek korukból fakadóan megbetegedhetnek, kiszáradhatnak. A balesetveszély elkerülése érdekében ezeknek a fáknak a lombkorona alakító metszése, rosszabb esetben kivágása szükséges.

A lombkorona alakító metszés során a szakember csökkenti a fa lombkoronájának méretét, így a talajban megbúvó gyökérzetnek egy kevésbé terebélyes lombkoronát, kisebb súlyú törzset kell tartania, valamint kevesebb tápanyag szükséges a fa ellátásához, így lehetősége lesz a fának megfelelő módon megerősödni. Ezzel a technikával tehát megelőzhető, hogy a fa kivágása jelentse a végső megoldást.

A közhiedelemmel ellentétben a lombkorona alakító metszés – más néven csonkolás – megfelelő módon végezve nem károsítja a fát. A helyes eljárás során, amikor nem magától törik le az ág, hanem a megfelelő technikával a szakember végzi a fa metszését, a sebfelületet sebkezelő géllel kenik be, amelynek hatására nehezebben jutnak be a kártevők, kórokozók, valamint a szabályos vágást – vagyis a sebfelületet – könnyebben be tudja nőni a kéreg. Az is fontos, hogy a vágás lehetőleg csonk nélküli legyen, tehát a törzshöz, ághoz minél közelebb történjen meg.

Abban az esetben, ha a fa kiszáradása már visszafordíthatatlan vagy a lombkorona alakító metszés nem bizonyult megfelelő megoldásnak, a szakemberek kénytelenek a fa kivágása mellett dönteni, hiszen a kiszáradt fák nagyobb ágai az időjárási körülmények hatására könnyedén letörhetnek, illetve a meggyengült gyökerek miatt a az egész fa kifordulhat a helyéről, legrosszabb esetben anyagi vagy személyi kárt okozva. Ez egy olyan helyszínen, mint a kirándulók és strandolók által gyakran látogatott Szalki-sziget természetesen nem elfogadható.

Mészáros László, az Erdészeti és Parkfenntartási Ágazat vezetője elmondta, hogy ezekre az intézkedésekre biztonsági okokból van szükség, hiszen a Szalki-sziget rendezvény és- szabadidős helyszín gyanánt is egyre közkedveltebb, a látogatók biztonságát veszélyeztetik az esetlegesen letörő faágak. A kivágott fákat természetesen pótolni fogják, amint az lehetséges, így a Szalki-szigeten található faállomány nem csökken majd, hanem megújul.

forrás: dmjv

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!