Egyedülálló lelet a tó mélyéről

2021.08.01. 10:00

A balatoni hullámsírból kerültek elő a világháborús vadászrepülőgép maradványai

A RepTár újdonságaként bemutatták azt a világháborús vadászrepülőgép-roncsot, amelyet az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár és az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis katonái találtak tavaly szeptemberben a Balatonban.

duol.hu

20210713 Szolnok "Messzer a Balatonban" című projekt bemutatóra, sajtótájékoztatóra került sor a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban. Az elmúlt két évtizedben sok alkalommal röppentek fel hírek a Balatonban nyugvó repülőgépek roncsairól. Első alkalom, hogy a Balatonban víz alatti és drónos felvételek készültek repülőroncsokról, így pontosan nyomon lehetett követni a repülőroncs kutatásának fázisait. A feltárás során felszínre hozott légcsavartoll, légcsavarkúp, a motorburkolat darabja, valamint további alkatrészek és a búvárfelszerelések először a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban tekinthetők meg. Fotó: Kiss János KJ Új Néplap ÚN.

Fotó: Kiss János

A szakértők megállapították, hogy egy Messerschmitt típusú repülőgép lezuhanási vagy kényszerleszállási helyét lelték meg. A második világháború vége felé, 1944 tavasza és 1945 áprilisa között mintegy 30-50 repülőgép – több bombázó, vadász- és felderítőgép – zuhant a Balatonba.

A legtöbb roncsot mára felkutatták, és a maradványokat a felszínre hozták.

Például Balatonföldvárnál egy német Junkers Ju–88-ast, Balatonfürednél egy Szu–3 típusú orosz csatarepülőt, Alsóörsön egy Il–2-es orosz csatarepülőt emeltek ki a tóból – hangzott el a tárlat érdekességeit részletező, a közelmúltban a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban tartott tájékoztatón.

További maradványok kiemelését tervezik

Az eseményen Kovács Ákos, a RepTár ügyvezető igazgatója, Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka, Magó Károly roncskutató, hadtörténész, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis zászlósa, Virágos-Kis Sándor merülésvezető, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred őrnagya és Vári Sándor búvár, az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Ezred őrmestere ismertette a fontosabb tudnivalókat.

Az elmúlt év szeptemberében az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár és az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis katonái egy újabb repülőgéproncsot találtak a Balatonban. A katonák négy kiképzési napon hajtottak végre felderítő merüléseket, majd pedig a roncs egyes darabjainak a kiemelése is megtörtént.

A felszínre hozott maradványok alapján a szakértők arra a megállapításra jutottak, hogy egy Messerschmitt Bf 109 típusú vadászrepülőgép lezuhanási vagy kényszerleszállási helyét találták meg.

Tavaly szeptemberben találták meg a Messerschmitt–109 maradványait Fotó: MW/Kiss János

A Messerschmitt–109 kiemelt szerepet játszott a Magyar Királyi Honvéd Légierő harcaiban a második világháború során.

Sok magyar pilóta harcolt a szövetségesek ellen ilyen technikával, akkoriban közismert nevén „Messzerrel”. A magyar légierő és a Luftwaffe a Balatonnál legalább tizenkét Messerschmitt–109 elvesztését jelentette a második világháború alatt, azonban ezekből idáig csak két roncsot találtak meg.

A kutatók egyelőre nem tudnak biztosat arról, hogy a tavaly szeptemberben megtalált roncs melyik gépet rejti. A bizonyossághoz (amelyhez egyébként a szakértők nagyon közel állnak) további merülésekre, illetve maradványok kiemelésére és beazonosítására van szükség.

A projektet a honvédség is támogatja. A legutóbb felszínre hozott Messerschmitt–109 bizonyos gépelemei (légcsavartoll, légcsavarkúp, motorburkolat és egyéb alkatrészek) idén szeptember 30-ig láthatóak a RepTárban.

Cél, hogy a roncs többi darabját is felhozzák a Balaton hadititokban tartott részének négy-öt méteres mélységéből, továbbá katonai és polgári végtisztességet adjanak a személyzetnek, a gépelemek pedig közgyűjteményben, lehetőleg a szolnoki RepTárban legyenek kiállítva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!