Adony

2022.05.24. 15:00

Két év kihagyás után újra Szent Orbán-nap

A koronavírus-járvány miatt két év kihagyás után rendezi meg újra a hagyományos Szent Orbán-napi ünnepséget a Duna menti Szent Orbán Borrend. Idén május 28-án várják a szervezők az érdeklődőket az adonyi szőlőhegyre.

Agárdy Csaba

Mint a korábbi években mindig, ezúttal is a Szent Orbán-kápolna lesz az események középpontja. A program a kápolna előtti a téren 13 órakor kezdődik a Bandy Band zenei műsorával. 13.45 órakor indul a körmenet a szőlőhegyi buszmegállótól a kápolnáig, amelyen a társ borrendek is részt vesznek. Schmidt Attila, az adonyi borrend nagymestere elmondta, az ország különböző pontjairól eddig tíz borrend fogadta el a meghívásukat, de ez a létszám még változhat. Az Orbán-napi ünnepségek elmaradhatatlan része, sőt, talán a legfontosabb pillanata, a litánia 14 órakor kezdődik a kápolnánál. 

Az Orbán-napon hirdetik ki a borverseny eredményét is Fotó: archív

A litánia után következnek a köszöntőbeszédek. Ronyecz Péter, Adony polgármestere, Szűcs Zoltán, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének alelnöke, valamint Schmidt Attila szól a megjelentekhez. 
Ezután következik a XXIX. Kistérségi Borverseny ünnepélyes eredményhirdetése. A borversenyt április 30-án Iváncsán rendezték meg, akkor kiderült, melyik minta milyen minősítést kapott, de a díjakat most adják át. Az is ezúttal derül ki, melyik fehérbor jogosult a 2022/2023-as évben a Szent Orbán Borrend zászlósbora cím viselésére. 


A színpadi műsor keretében tudhatjuk meg azt is, ki kapja a Szent Orbán Emlékérmet és a Kistérség Legjobb Borásza díjat. (Az emlékérmet a borrend nagytanácsa ítéli oda mindazoknak, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a borrend munkájának segítésében, a szőlőhegy kulturális, építészeti és természeti értékeinek megóvásában. A kistérség borásza díjat Ronyecz Péter alapította. Az alapítás évétől, 2009-től 2016-ig az alapító és a nagytanács közösen, 2017-től Ronyecz Péter egyénileg ítéli oda a díjat.) 
Végezetül a Salina néptáncegyüttes mutatja be műsorát. Ezután a Bandy Band térzenéjét hallgathatják a résztvevők. A hivatalos program után pedig az adonyi borászok mindenkit szabad pincelátogatásra hívnak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!