ne válljon áldozattá

2021.12.25. 15:00

Biztonságban az ünnepek alatt is

Az ünnepek közeledtével ismét megjelent az a trükkös elkövetési módszer, amelynek lényege, hogy a csalók – valamely pénzintézet nevében – folyamatban lévő banki tranzakció ellenőrzésének ürügyével, telefonon keresztül lépnek kapcsolatba a kiszemelt áldozatukkal.

police.hu

20210305 Székesfehérvár, telefonos átverések, csalók, csalások, bűnözés. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei Hírlap

Fotós: Fehér Gábor

A csalók arra hivatkoznak, hogy a szükséges banki adatok, valamint bankkártyaadatok birtokában, illetve az általuk meghatározott alkalmazás letöltését követően, le tudják állítani a nem kívánt utalást.

A karácsonyi felkészülés időszakában is fontos az óvatosság! Kellő odafigyeléssel ezek a jogsértések is megelőzhetők!

- Ne tévessze meg, ha banki tranzakció ellenőrzésére, letiltására hivatkozva keresik! Szakítsa meg a vonalat és hívja bankjának központi telefonszámát!

- Fontos tudni, hogy a pénzintézetek telefonon keresztül, e-mailben, sms-ben sosem kérnek az internetbanki bejelentkezéshez és az azonosításhoz szükséges jelszót, illetve PIN-kódot!

- Legyen körültekintő, kezelje bizalmasan banki adatait!

- Telefonos kérésre soha ne módosítsa banki limitbeállítását!

- Az sms-ben kapott kódot ne adja meg senkinek!

- A számítógépére, illetve a telefonjára idegen személy kérésére ne telepítsen semmilyen alkalmazást!

Amennyiben adatai mégis adathalász csalók kezébe kerültek, haladéktalanul jelezze azt pénzintézetének és értesítse a Rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!