HA IDŐBEN ÜLTETTÜK ŐKET

2021.11.02. 16:00

Virágpompa és gazdag kert akár ősszel is

Hiába barnul és kopik a kert az őszi szezon kezdetén, azért még most is rengeteg gyönyörű virág pompázhat – ha időben ültettünk belőlük.

S. Töttő Rita/FMH

A kinti, színekbe borult miliőhöz magunk is hozzájárulhatunk virágainkkal Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ezek a növények még most is fontosak az ökológiai egyensúly fenntartása szempontjából: jönnek rájuk a beporzók, lakmároznak, amíg az időjárás engedi.

Narancsok, napsárgák, kékek, lilák, bordók és barnák – ezekben a színekben pompázhat a kertünk, ha idejében ültettünk ősszel nyíló virágokat. Ezek között van kúpvirág, kokárdavirág, őszirózsák és krizantém is. Ez utóbbiak, ha nyáron visszavágtuk őket, most még szerteágazóbban pompáznak.

De szívesen lakmároznak a beporzók az őszi sisakvirág nagy kék tölcséreiből, és lágyan burjánzhat az őszi napfényvirág is. Vannak azonban különlegesebb virágok is ősszel: ilyen a varjúháj, amely nagy, lapos virágaival tél elejéig pompázhat, időjárástól függően. Tartósan virít ebben az időszakban a kínai szellőrózsa, a Mexikóból származó legényrózsa és a pillangóvirág is. S ha már pillangó, észrevehetjük a virágos őszi kertben a beporzókat is. Számos lepkefaj sütkérezik az októberi napfényben is, de méhek és egyéb fajok – mint például a kacsafarkú szender – is segítenek a beporzásban.

A lágyszárú évelők szárát azonban már lassan vissza lehet metszeni télre, ezzel is segítve a „téli álmukat”, s kitakarítva a környezetüket, megakadályozva a betegségek kialakulását. Azokat a növényeket azonban hagyjuk meg, melyeknek a magvai, termései, virágfejei télen a madarak eledeléül szolgálhatnak, ezzel is segítve őket – írja a feol.hu.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!