DIETETIKUS TANÁCSAI

2021.11.18. 08:00

Ünnep előtt váltsunk életmódot

Mit mond a dietetikus a közelgő ünnepekről? Hogyan készüljünk az év végére, érdemes-e belekezdeni bármilyen fogyókúrába karácsony, szilveszter előtt?

Brunner Mónika/TEOL

Forrás: Pixabay.com

Az ételektől roskadozó asztalok látványára, a finom karácsonyi menükre, a szeretteinkkel eltöltött időre, a közös pihenésre már sokan várnak, pedig még be sem köszöntött az adventi időszak. Lapunk arról érdeklődött Müllerné Takács Viktória dietetikustól, hogy érdemes-e belevágni az ünnepi időszak előtt egy újabb fogyókúrába? Mit és hogyan készítsünk, fogyasszunk ünnepkor bűntudat nélkül?

– Kialakult, rendszeres egyensúlyi étkezésben nem kell, hogy bűntudattal párosuljon egy élvezeti étkezés – mondta a dietetikus. – Jól összeállított hétköznapi étkezéssel kell megágyazni az élvezeti étkezésnek. Vágjunk bele most egy egészséges életmódváltásba, érdemes – tette hozzá.

Ismertette, az anyagcserénk szénhidrátalapon működik. Naponta négy-öt alkalommal szükséges szénhidrátot fogyasztani, ám nem mindegy, hogy milyet. A lassú szénhidrátokra, a zöldségekre, a teljes kiőrlésű kenyerekre, kekszekre, a barna-, a basmati rizsekre kell alapozni. Kiemelten fontos, hogy naponta többször kell keveset enni, három-négy óránként étkezni.

Az étkezések során naponta háromszor fogyasszunk zöldséget – reggelire, ebédre, vacsorára. Naponta legalább egyszer együnk gyümölcsöt. Húsból a jó minőségű sovány húst válasszuk, kis mennyiségű olajban, zsiradékban roston, grillen süssük. A húskészítmények, például a felvágottak, a virslik magas hústartalmúak legyenek. Hetente három-négy alkalommal fogyasszunk legalább két-három tojást. Az édességeket is az étrend részéve lehet tenni, de módjával, inkább étkezés utáni zárásként. A jó típusú édesítőszerekkel készült sütemények megvalósítják az élvezeti étkezést és a kilók számát sem gyarapítják.

– Jelenleg az egyik legnépszerűbb fogyókúra a szénhidrátszegény diéta, amelyben sokan hisznek, de főleg nőknél hosszú távon visszaüthet, inzulinrezisztenciát, pajzsmirigyzavarokat okozhat – tette hozzá.

Hagyjuk a cukrot és a fehér lisztet

A helyes kalóriabevitel az életkortól, fizikai aktivitástól, egészségi állapottól függ.

– A minimum ezernégyszáz kalóriás étrend naponta mindenkinek szükséges, még egy icipici, vékony nőnek is. A javasolt kalóriabevitel ennél azért magasabb, általános alapelv, hogy alapanyagcsere felettinek kell lennie. Például egy kamasz gyereknek bőven kétezer fölötti kalóriát szükséges elfogyasztania naponta – mondta a dietetikus.

Hozzátette: a fogyás egy jól összeállított étrendnél indul be, amelynek feltétele a napi többszöri, négy-öt alkalmas étkezés, a naponta négy-öt alkalommal elfogyasztott szénhidrát. Nyugodt életvitel mellett a fogyás lassú, de biztos folyamat, amennyiben elhagyjuk a cukrot, a fehér lisztből készült termékeket, és hetente háromszor sportolunk vagy sétálunk. Egészséges anyagcserénél a heti fél- egy kiló fogyás megfelelő. Figyeljünk a fogyókúrás tabletták, teák veszélyeire, hiszen pusztán étkezéssel is el lehet érni a kívánt testsúlyt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!