az ügyvéd válaszol

2021.11.03. 15:00

Mit érdemes tudni az öröklés szabályairól?

Az öröklés szabályairól kérdeztük dr. Kiss Edit ögyvédet (második rész).

teol.hu

Fotó: K.A:

Az öröklés szabályairól a Polgári Törvénykönyvről (Ptk.) szóló 2013. évi V. törvény hetedik könyve rendelkezik, amely szerint örökölni végintézkedés vagy törvény szerint lehet. A végintézkedések formáiról, tartalmi, alaki követelményeiről korábban szót ejtettünk, most a törvényes öröklés rendjét szeretném röviden ismertetni – válaszolta kérdésünkre dr. Kiss Edit szekszárdi ügyvéd.

Ha leszármazó nincs vagy nem örökölhet, az örökhagyó házastársa örökli az örökhagyóval közösen lakott lakást és a hozzá tartozó berendezési és felszerelési tárgyakat, ezen hagyatéki vagyont meghaladó hagyaték felét szintén az örökhagyó házastársa örökli, másik felét az örökhagyó szülei öröklik fejenként egyenlő arányban. Az öröklésből kiesett szülő helyén a másik szülő és az örökhagyó házastársa örököl fejenként egyenlő arányban.

Ha leszármazó és szülő nincs, vagy nem örökölhet, az örökhagyó házastársa egyedül örököl. Nem örökölhet az örökhagyó házastársa, ha az öröklés megnyílásakor a házastársak között életközösség nem állott fenn, és az eset körülményeiből nyilvánvaló, hogy az életközösség visszaállítására nem volt kilátás. Ha leszármazó és házastárs nincs vagy nem örökölhet, az örökhagyó szülői örökölnek fejenként egyenlő részben, kiesett szülő helyén ennek leszármazói örökölnek olyan módon, mint a gyermek helyén annak leszármazói.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!