AZ ÁLLATORVOS VÁLASZOL

2021.11.03. 18:00

Mi is pontosan a bűzmirigygyulladás?

A kutyák, macskák végbelének legvégső szakaszán két oldalt lévő mirigyek szerepe kettős: egyrészt az ürülék távozásakor síkosítják a végbélnyílást (ez segítséget jelent például a csonttartalmú kemény ürülék eltávozásában), másrészt a szagok által információkat is közvetítenek a többi állat számára – mondta megkeresésünkre dr. Jakab Ferenc állatorvos, a szekszárdi Fehér Agyar Állatorvosi Rendelő tulajdonosa.

teol.hu

Examining of lovely dog by stethoscope in vet clinic

Forrás: Shutterstock

Fotó: In Green

A végbélmirigyek ürülését tehát a megfelelő keménységű széklet biztosítja, amely ürüléskor nyomást gyakorol a mirigyekre, így a váladék a széklettel együtt távozik. Az ürülés másik mechanizmusa a szociális kapcsolatok során valósul meg. Biztosan sokan tapasztalták már, hogy ha a kutya megijed, néha nagyon bűzös szag jelentkezik a környezetében. Ilyenkor is az összehúzódó végbélnyílás üríti a mirigy tartalmát.

Probléma akkor szokott lenni, amikor a bűzmirigy hosszú időn keresztül nem ürül a megfelelő keménységű ürüléket biztosító táplálék hiánya, vagy az állatok közötti szociális kapcsolatok hiánya, korlátozottsága miatt. Ilyenkor a pangó váladékban baktériumok szaporodnak el és gyulladás jelentkezik. A gazda azt veszi észre, hogy a kutya gyakran nyalja a végbél környékét, esetleg húzza a fenekét a földön – szánkázik –, ez a viszketés, irritáció miatt van. Ha a mirigy kivezető nyílása eltömődik, akkor tályog alakulhat ki, amelyet egy fájdalmas duzzanat jelez, később ez feltör és véres genny ürül belőle. A bűzmirigy problémáit észlelve érdemes kérni az állatorvost annak manuális kiürítésére, illetve a gyulladás kezelésére.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!