etetés

2021.11.15. 16:00

Madárcsalogatás a tél előtt

Lassan érdemes felkészülni az emberi lakókörnyezetben élő madarak etetésére. Az idei évben kemény tél várható, havazással, fagyokkal – ígérik az időjósok. Éppen ezért ott is érdemes etetni, ahol eddig nem tette meg az ember. Ehhez pedig már most érdemes megkezdeni a „csalogatást”.

FMH

Magyarországon rendszeresen fészkelő szajkó (Garrulus glandarius) is megfi gyelhető az etetőnél Fotó: Fehér Gábor

Fotó: Fehér Gábor

A hozzáértők szerint a madáretetést akkor kell igazán elkezdeni, amikor már nem találnak megfelelő élelmet a madarak a természetben. Amikor már annyira fagyott a talaj, hogy nem tudják kikapirgálni belőle a bogarakat, lárvákat, amikor már minden bogyós termést, gyümölcsöt leszüreteltek. Ez általában az első fagyok utáni hetekben történik meg, s ilyenkor már érdemes nemcsak az etetésre, de az itatásra is gondolni.

A madarak jól emlékeznek azokra a helyekre, ahol előző évben rendszeresen kaptak élelmet, így ezeket a helyszíneket újra felkeresik. Ám az idei évben érdemes lesz még többet gondolni tollas barátainkra, mert az időjósok azt mondják, az előző évekhez képest hidegebb, keményebb tél várható, fagyokkal, havazással. S ez bármennyire is sokak által várt időjárás, azért az emberi környezetben élő, itt felnevelkedő madarak számára mégiscsak viszontagságos tényező. Ahhoz, hogy túléljék a megpróbáltatásokat, segítségre lesz szükségük.

Azokon a helyeken, ahol eddig még nem etettünk, s most úgy döntünk, mi magunk is hozzájárulunk a tollasok túléléséhez, érdemes csalogató gyanánt lassan már most kitenni az etetőket. Ezeket a helyeket – legyenek azok akár társasházak erkélyei, balkonok, teraszok sarkai vagy éppen udvarok, köztéri fás területek, lassan, de biztosan meg kell ismertetni a madarakkal. Azért, hogy aztán amikor már igazán éhesek lesznek, ne kelljen keresgélniük, hanem pontosan tudják, hová kell menniük! Tehetünk nekik olajos magvakat, kisebb-nagyobb feltörhető héjas magokat, gyümölcsöket, és amikor már beállnak az első fagyok, jól jön nekik a zsiradék is. Kikötözhetünk nekik zsíros szalonnavégeket, forgathatunk madáreleséget faggyúba, gyúrhatunk belőle golyókat, mind szívesen fogadják. Később pedig, amikor már a pocsolyák is megfagynak, rendszeresen gondoskodjunk a vízutánpótlásukról is. Hálásak lesznek érte, és rendszeresen visszajáró vendégek lesznek!

Ám sose feledjük, hogy mindig pótolni kell az eleséget, újra s újra feltölteni a madáretetőt, egészen a tél végéig, mert a köztünk élő madárkák számára az odaszoktatás pillanatától ez már egy biztos élelemforrásnak fog számítani. Ne hagyjuk cserben őket! Ezzel igazán sokat tehetünk a környezetünkért és a velünk élő állatokért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!