Gombák, agancsok, kisállatok

2021.11.08. 11:00

Két iskola több mint háromszáz diákja látogatott az arborétumba

Dunaújváros – A Baracsi úti arborétumban szokás, hogy természettudományi napot tartanak a szakemberek, így volt ez pénteken délelőtt is. A szervezők ezúttal elsősorban az általános iskolásokat szólították meg.

Agárdy Csaba

Fotó: LI

Mészáros Lászlótól, a DVG Zrt. erdészeti és parkfenntartási ágazatvezetőjétől megtudtuk, négy stand várt a diákokra. A témakörök az alábbiak voltak: az erdészeti és környeztvédelmi nevelés, az erdő és a gomba kacsolata, a Duna–Ipoly Nemzeti Park, ide tartozik az arborétum, sőt, a közelmúltban a nemzeti parkkal együttműködési szerződést kötött Dunaújváros önkormányzata és a DVG Zrt. Ennél a „standnál” harminkilenc madarat fogtak be és gyűrűztek meg. A háziállatok bemutatásánál pedig az állatetetés és a takarmányismeret volt a fő feladat.

 

A résztvevők Szűcsné Fias Mónika solti erdésztechnikustól hallhattak előadásokat. Mondhatjuk azt is, interaktív volt a délelőtt. Az egyik standnál különböző agancsokat kellett felismerniük a diákoknak, voltak jó és kevésbó jó válaszok, de a szarvasagancs felismerésével senkinek sem akadt gondja.

Állatbőrökből sem volt hiány, az egyik legérdekesebb talán a muflon kiterített „bundája” volt. Szűcsné Fias Mónika megmutatott egy vadásztöltényt is.

Sok gombával is megismerkedhettek a tanulók, szakszerű előadás mellett, amit Szabó László kertészmérnök, gomba-szakellenőr tartott meg.

Orosz Csaba önkormányzati képviselő, aki a közbiztonsági és a környezetvédelmi bizottság elnöke, elmondta, két általános iskolából, az Arany Jánosból és a Vasvári Pálból több mint háromszáz gyerek látogatott el az arborétumba.

– Jövőre gyakrabban, tavasszal havonta szeretnénk arborétum-látogatásokat szervezni, méghozzá tematikusan. Szeretnénk középiskolásokat is bevonni a programba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!