orvos válaszol

2021.11.16. 07:02

Az elhízás nem csak esztétikai probléma

Betegség-e az elhízás? – tette fel a kérdést egy olvasónk.

teol.hu

Ha elhízásról beszélünk, többnyire felnőttkori túlsúlyra gondolunk, pedig a súlygyarapodás legtöbbször már gyermekkorban elkezdődik. Ennek eredménye, hogy hazánkban a lakosság egyharmada számít túlsúlyosnak, amely világviszonylatban is magasnak számít – mondta lapunknak dr. Ferk Dóra, szekszárdi háziorvos.

A helyzeten szerinte tovább rontott a járványidőszak miatti hosszú korlátozás, amely idején a kötelező testnevelésórák elmaradása miatt kevesebbet mozogtak az iskolások és az otthoni munkavégzés miatt a felnőttek is.

A karantén idején a családok még több időt töltöttek a számítógép, a televízió előtt, emellett talán még több cukros üdítőt, nassolni valót fogyasztottak, így néhány hónap leforgása alatt sokaknak akár hét-tíz kilogrammot is gyarapodhatott a súlya. A statisztika tehát tovább romlott, pedig a járvány előtti állapotfelmérések alapján szakemberek világszinten így is jelentős súlygyarapodást jósoltak tíz éven belül – hangsúlyozta a háziorvos.

Az elhízás hátterében azonban nem csak a mozgásszegény életmód és az egészségtelen táplálkozás állhat, szervi rendellenességek – genetikai tényezők, bulimia, agyvelőgyulladás, egyes daganatok, pajzsmirigy-elégtelenség, akár pszichés tényezők – is szerepet játszhatnak.

Sajnos az elhízás nem csak esztétikai probléma, egy sor betegséget – így érelmeszesedést, magas vérnyomást, koszorúér-betegségeket, agyérkatasztrófát, érelzáródásokat, cukorbetegséget, rákot, szívelégtelenséget, ízületek porckopásos betegségeit, akár depressziót – is okozhat. Ezért komolyan kell venni – vélte dr. Ferk Dóra.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!