megemlékezés

2021.11.09. 16:00

Amikor a csapataink harcban álltak

Agárdy Csaba

Dunaújváros – Az 1956. október 23-án kirobbant forradalom november 4-én ment át szabadságharcba, amikor a szovjetek hajnalban megtámadták hazánkat. Nagy Imre akkori miniszterelnök híres beszéde 5.20 perckor hangzott el a Kossuth Rádióban: „Itt Nagy Imre beszél, a Magyar Népköztársaság minisztertanácsának elnöke. Ma hajnalban a szovjet csapatok támadást indítottak fővárosunk ellen azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy megdöntsék a törvényes magyar demokratikus kormányt. Csapataink harcban állnak! A kormány a helyén van. Ezt közlöm az ország népével és a világ közvéleményével!”

Erre a november 4-i hajnalra (is) emlékeztek tegnap a dunaújvárosi önkormányzat szervezésében az Október 23. téren. (Dunapentelét november 7-én 14 óra 30 perckor támadták meg a szovjetek.) Barta Endre alpolgármester, majd Baltási Nándor római katolikus plébános mondott beszédet. Mindketten kiemelték, Dunapentele az utolsókig kitartott 1956-ban, és ez a kis város milyen sokáig ellenállt a nagy szovjet birodalomnak, a MiG-17-eseknek.

A résztvevők fáklyával a kezükben emlékeztek meg a dunapentelei hősökről Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!